NVM adviseert

juist nu een huis kopen

Het is jammer dat de huidige economische situatie op veel mensen het effect heeft om de hand op de knip te houden. Ook en vooral als het gaat om de aanschaf van een nieuw huis. Want hoe gek het ook klinkt: eigenlijk is dit een ideale tijd om een woning te kopen. Hoewel de huizenmarkt onzeker is en niemand kan voorspellen of de markt zal verslechteren of verbeteren, kent deze veranderende markt ook voordelen.

Door de kredietcrisis en ook de vele negatieve berichten hierover in de pers, is iedereen huiverig geworden om juist nu een huis te kopen. En dat is jammer, vinden kenners van de huizenmarkt. Ook NVM vindt dat er genoeg redenen zijn toch tot de aankoop van een woning over te gaan. Zij brengen dat naar buiten als ‘de 7 redenen om nu een huis te kopen'. Roeland Kimman van de NVM: "Natuurlijk is de persoonlijke financiële situatie van iemand van belang. Daarom moet men zich wel goed laten adviseren door een hypotheekadviseur en bijvoorbeeld een NVM-aankoopmakelaar. Het blijft een behoorlijke beslissing, die men weloverwogen moet nemen. Maar dat neemt niet weg dat dit helemaal niet zo'n gekke tijd is om een huis te kopen. Terwijl veel mensen juist het tegenovergestelde denken."

Gunstige hypotheekrente

Een belangrijk voordeel van dit moment is dat de hypotheekrente gunstig is. En die rente bepaalt een belangrijk gedeelte van de maandlasten. Dat betekent dat een nieuwe hypotheek ook relatief goedkoop kan zijn. Hoe relatief dat is, kunt u laten berekenen door de hypotheekadviseur. Want het moet natuurlijk wel in uw situatie passen. Verder is er nog een andere aantrekkelijk aspect. Omdat er op dit moment niet zo veel mensen de stap durven te zetten om een huis te kopen, zitten we in een zogenaamde ‘kopersmarkt'. "Dat wil zeggen dat de kopers op dit moment in het voordeel staan", aldus Kimman. "Huizen staan langer te koop en worden minder snel verkocht dan eerst. Wie tot aankoop wil overgaan, staat dus in een sterke positie."

Aan- of verkoopmakelaar

De NVM legt al enige tijd de nadruk op het verschil tussen een aankoop- en een verkoopmakelaar. Kimman: "Een huis aankopen of een huis verkopen; dat zijn twee totaal verschillende dingen. Een goede makelaar kan dat allebei, maar natuurlijk niet voor hetzelfde huis. Als je een rechtzaak hebt lopen, kies je ook niet dezelfde advocaat als de tegenpartij. Nou is dit natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar het is belangrijk dat jouw makelaar alleen jouw belangen behartigt en niet die voor beide partijen. Dan zou hij of zij met zichzelf in conflict komen en bovendien nooit eerlijk kunnen adviseren. Bij onze Vereniging is het zelfs verboden voor onze aangesloten makelaars, om hetzelfde huis te kopen en te verkopen. Wat natuurlijk wel heel goed kan, en zelfs financieel vaak verstandig is, is om jouw ‘aankoopmakelaar' je huidige huis te laten verkopen. Dan treedt hij voor jou zelf dus wel op als verkoopmakelaar. Dat is prima en zelfs handig. Maar de makelaar behartigt in beide gevallen jouw belangen en daar gaat het om. Bovendien speelt bij ons dan ook nog de NVM No-Risk clausule, die voorkomt dat iemand blijft zitten met de huidige woning. Wie de aankoop van een nieuwe woning door een van onze aankoopmakelaars laat begeleiden, weet zeker dat die makelaar ook zal proberen dat een goede koper komt voor de huidige woning. Maar als dit niet lukt, dan biedt de NVM No Risk-clausule een vangnet om te verkomen dat iemand straks met twee woningen zit. De NVM-makelaar kan daar alles over vertellen."

Realistische vraagprijzen

Een van de redenen die NVM noemt als voordeel om juist nu een huis te kopen, is dat de huizenprijzen ‘realistischer' zijn geworden. De woningmarkt was een tijdlang nogal overspannen. De vraagprijs van de te koop staande woningen werden in sommige gevallen meer door emotie bepaald, dan door de werkelijke waarde. Maar door economische situatie is dat nu veranderd. Vooral in het laatste kwartaal van 2008 waren de effecten van de kredietcrisis duidelijk voelbaar op de woningmarkt. Voor het eerst sinds 1990 was er sprake van een aanmerkelijke daling van de huizenprijzen. Onderzoekscijfers van de NVM tonen aan dat na een matig derde kwartaal (- 0,7%) de prijs in het vierde kwartaal verder zakte, met 2,5%. Afgezet tegen het algemene sentiment in de economie was de prijsdaling echter beperkt: over heel 2008 zijn de huizenprijzen met 1,8% gedaald. De gemiddelde woning kost nu 233.000 euro, tegen 246.000 euro in het derde kwartaal. Hoewel op dit moment moeilijk te voorspellen, verwacht de NVM dat de prijzen zich in het goedkopere segment zullen handhaven. In het midden- en hogere segment zullen de prijzen nog onder druk blijven staan. De NVM verwacht een gemiddelde prijsdaling van ongeveer 5 procent voor heel 2009. En eigenlijk betekent dat dus dat een koper meer zekerheid heeft dat de prijs die wordt betaald, ook realistischer is. Dankzij deze ‘kopersmarkt' zit een koper ook in een goede onderhandelingspositie. "Een NVM-aankoopmakelaar weet als geen ander wat een realistisch bod is, maar ook hoe het beste over de condities kan worden onderhandeld", aldus Kimman. "Zo weet een koper zeker dat voor de nieuwe woning niet alleen de juiste prijs wordt betaald, maar ook dat de meest gunstige voorwaarden worden afgesproken.

Lange termijn

Op langere termijn is een koopwoning altijd een goede investering gebleken. "Wie nu kijkt naar de ontwikkeling van de huizenprijzen in de afgelopen decennia, ziet dat deze nagenoeg altijd sterker zijn gestegen dan de ontwikkeling van de koopkracht. Dus hoe eerder iemand in zijn of haar leven een huis koopt, hoe aantrekkelijker dat is. Natuurlijk zijn er periodes geweest dat de huizenprijzen ook daalden en kan niemand in de toekomst kijken. Maar het is wel altijd gebleken dat een koopwoning op langere termijn altijd een goede investering is geweest."

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Huis verkopen en/of aankopen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist