Maximale hypotheek berekenen

wat heb je nodig?

Wat heeft u nodig bij het berekenen van uw maximale hypotheek? Banken en andere hypotheekverstrekkers moeten allemaal de maximale hypotheek berekenen vanuit dezelfde wettelijke regels. Wat u nodig heeft voor die berekening zijn de volgende onderdelen. 

 • Uw inkomen, daar heeft u een overzicht van nodig en eventueel ook die van uw partner
 • De marktwaarde van de woning 
 • Lopende betalingen zoals leningen en (partner)alimentatie, deze worden mee gerekend. 

Als er nog geen specifieke woning is, dan kunt u de maximale hypotheek ook berekenen zonder de marktwaarde van de woning. De berekening kan dan wel lager uitvallen bij de definitieve berekening. 

Hoeveel hypotheek kunt u krijgen? 

Door de maximale hypotheek te berekenen, weet uiteindelijk hoeveel hypotheek u kunt krijgen. U kunt zelf uw maximale hypotheek eenvoudig online berekenen, door gebruik te maken van een handige rekentool. Daarvoor moet u het volgende weten: 

 • U moet kunnen aangeven wat uw belangrijkste inkomsten bron is. 
 • Het bruto jaarinkomen moet u doorgeven 
 • Heeft u ergens een betalingsachterstand? 
 • Identiteitsbewijs 
 • Loonstrook van een recente maand 
 • Bewijs van eigen middelen 

Dit is een kleine greep uit een lange lijst die u nodig kunt hebben. Dat verschilt per situatie.

Wanneer u de online hypotheek rekentool duidelijk en volledig heeft ingevuld, wordt er een berekening gemaakt om te kijken hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Deze berekening wordt per e-mail naar u doorgestuurd. De rentestand is belangrijk bij de berekening, daar wordt rekening mee gehouden. U kunt het natuurlijk ook persoonlijk bij een hypotheekadviseur laten berekenen. Dan moet u alle papieren zoals loonstrookje, jaaropgave, marktwaarde van uw woning (als dat van toepassing is) en een overzicht van eventuele betalingsachterstanden op papier meenemen. U moet die papieren natuurlijk ook bij de hand hebben, wanneer uzelf online een berekening gaat maken. 

Hulp vragen bij berekening van maximale hypotheek 

Bij het verzamelen van de juiste informatie kan het u weleens teveel worden. Waar liggen al die papieren ook alweer en waar vindt u de juiste informatie. Hoe vult u de papieren correct in? Vragen die beantwoord kunnen worden door een hypotheekadviseur. Deze heeft ervaring met het berekenen van een maximale hypotheek en helpt u graag bij het invullen van al die vragen.

U kunt ook een adviserend gesprek aanvragen, daarbij wordt u duidelijk verteld wat u allemaal nodig heeft. Het is handig om te kunnen berekenen hoeveel hypotheek u kunt krijgen. Hierdoor krijgt u een financieel overzicht. Een hypotheekadviseur kan ook naar u toekomen om samen een berekening te maken. Uiteindelijk gaat het om de maandelijks lasten die u krijgt, bij het afsluiten van een hypotheek. Dit moet nauwkeurig gedaan worden, zodat u financieel niet te zwaar belast wordt. Een woning kopen doet u niet zomaar.

Maximale hypotheek 

Het bedrag wat u in Nederland maximaal mag lenen voor het kopen van een woning, noemt met maximale hypotheek. De grenzen die gebruikt worden bij het berekenen hiervan, worden bepaald door de overheid. Wat uzelf aan maximale hypotheek kunt krijgen hangt af van uw inkomen en woningwaarde. En van eventuele schulden. Wanneer u een eigen woning heeft, wordt de waarde van uw woning meegerekend. Het kan zijn dat de waarde van uw eigen woning zo is dat u met een restschuld komt te zitten. Deze wordt jammer genoeg niet altijd mee gefinancierd in een nieuwe hypotheek. In dat geval is het fijn als u spaargeld heeft om deze restschuld te kunnen betalen. 

Tot slot 

Nog even alles voor u op een rijtje. De maximale hypotheek wordt berekend op basis van: 

 • Geboortedatum
 • Bruto inkomen
 • Welk dienstverband
 • Samen of alleen kopen
 • Andere financiële verplichtingen

Deze moet u invullen bij een hypotheek tool om uiteindelijk een berekening te krijgen voor uw maximale hypotheek. Op die manier kunt u direct een schatting krijgen over de maximale hypotheek die u kunt krijgen.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist