Je woning verhuren?

Dit zijn de regels

Tegenwoordig zie je het steeds vaker: mensen die hun koopwoning voor een bepaalde periode verhuren. Dit is een verstandige keuze als je bijvoorbeeld voor een half jaar of wel langer in het buitenland werkt of studeert. Op deze manier behoud je je huis als je terug bent in Nederland en daarnaast krijg je toch nog geld van het huren. Zo heb je zekerheid dat je hypotheek elke maand betaald wordt en wellicht houd je er nog een mooi bedrag aan over.
Particulier een huis verhuren lijkt simpel, maar er zijn aspecten waar je aan moet denken en voldoen om het op een legale manier voor elkaar te krijgen.

Regels en wetgeving
Er zijn verschillende manieren om je woning te verhuren, maar hier zijn regels en wetten aan verbonden. Een voorbeeld is de Leegstandswet waar je gebruik van kunt maken zonder het ontstaan van huurrecht. De huurrecht en huurbescherming zijn erg belangrijk voor de huurder. Deze regels beschermen de huurder bij het uitzetten door de verhuurder. Met de Leegstandswet dient de huurder de woning te verlaten op de afgesproken datum en de verhuurder bepaalt zelf de huurprijs. Het is mogelijk om het via deze wet te regelen als je aan de volgende 5 eisen voldoet:
- je woning moet te koop staat
- je verhuurt je woning voor minimaal 6 maanden en maximaal 5 jaar
- je bent in het bezit van een Leegstandswetsvergunning
- Niemand woont in je huis
- Je verhuurt niet meer dan 2 woningen die te koop staan

Een andere optie om je huurwoning volgens de regels te verhuren, is door gebruik te maken van huisbewaring. Hierbij maak jij als verhuurder een huurcontract op en de huurder dient dit te ondertekenen. In dit contract staan alle afspraken, zoals de huurprijs, borg en de datum waarop de huurder de woning intrekt en verlaat. Als de huurder de sleutels krijgt, is het voor de verhuurder niet mogelijk om de huur op te zeggen. Bij het verhuren van je koopwoning voor een bepaalde periode via huisbewaring vervalt de huurrecht en huurbescherming.
De volgende eisen gelden voor het verhuren via huisbewaring:
- je mag maximaal 1 jaar je woning verhuren als je gaat samenwonen, mits je niet in het contract staat van je partner
- als je buiten je regio gaat werken of studeren, dan kan je je woning maximaal 2 jaar verhuren.
- als je een wereldreis gaat maken van 3 of 6 maanden, dan mag je je woning verhuren en eenmalig verlengen
- je moet je uitschrijven bij de gemeente als je langer dan 8 maanden ergens anders woont.
- je hebt geen recht meer op hypotheekrente aftrek tijdens de verhuurperiode, omdat je woning in box 3 valt

Per stad zullen de regels omtrent de huur verschillen, dus het is aan te raden om de desbetreffende gemeente te raadplegen.

Je woning online verhuren
Wat nog sneller kan gaan, is door je huurwoning online te zetten. De meeste mensen zijn toch geneigd om als eerst op het internet te zoeken naar huurwoningen. Maak hier dus ook gebruik van. Bij Rooming kan je via hun platform gemakkelijk en geheel gratis jouw woning aanbieden. Het voordeel van deze website is dat enkel geïnteresseerde mensen zullen reageren, aangezien de huurders een bedrag betalen om gebruik te maken van deze service. De kamers, appartementen en huizen die beschikbaar zijn op dit platform worden meestal binnen 1 maand verhuurt. Het is ook mogelijk om zelf huurders te benaderen die aan jouw eisen voldoen. Kijk hier voor meer informatie over je woning verhuren bij Rooming.

Huis verhuren aan expats
In Nederland wonen er veel expats. Zij worden vaak benaderd door de kennis die zij hebben; vaak zijn dit technische vacatures. Er wordt vrijwel altijd van een expat verwacht om zelf de huisvesting te regelen. Dit kan moeizaam gaan voor de persoon in kwestie gezien de taalbarrière of dat de expat nooit eerder in Nederland is geweest. Als je connecties hebt met mensen die expats kennen of bedrijven die expats benaderen, dan kan jouw woning sneller verhuurd worden. Vaak blijven expats voor een half jaar of een jaar in Nederland werken. Hierom zal hij/zij niet snel nieuwe meubels kopen, dus zorg ervoor dat je woning compleet voorzien is.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist