Je huis verkopen

bij een echtscheiding

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis. Twee mensen zijn eens een verbond aangegaan, maar een van beiden of misschien wel jullie allebei zien nu in dat het beter is niet meer samen te leven. Voor veel mensen voelt het alsof ze een nieuw leven starten.

Naast alle emoties die verwerkt dienen te worden bij een scheiding, zijn er ook een hoop financiële aangelegenheden die het best op een zakelijke manier afgehandeld dienen te worden. Zoals de wettelijke ontbinding van het huwelijk, die je gemakkelijk via deze handige website online kunt regelen. En waar gaan jullie allebei wonen? In het geval van een koophuis kan een partner de ander uitkopen, maar vaker wordt ervoor gekozen het huis te verkopen.

Financiële zaken rond een scheiding

Scheidingen komen in Nederland helaas steeds vaker voor. Al ruim een derde van de huwelijken eindigt in een vechtscheiding, met als voornaamste reden dat mensen het gevoel hebben niet goed meer met elkaar te kunnen praten. Dit kan zeker ook problemen veroorzaken tijdens de financiële afhandeling van een scheiding. De koop van een huis samen en het afsluiten van een hypotheek voor de financiering hiervoor is waarschijnlijk de grootste verplichting die jullie zijn aangegaan. Maar liefst 75 procent van de mensen begrijpt niet de precieze details van de gekozen hypotheekvorm en omvang van de maandlasten, zo is uit onderzoek gebleken. Dat kan problemen geven in geval van een echtscheiding. 

Want wat gaan jullie met de woning doen? Wil een van jullie er graag blijven wonen? Dat is alleen mogelijk als hij of zij de hypotheeklasten in zijn eentje kan opbrengen. Stond daarnaast het huis op jullie beider naam of waren jullie in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan moet de ene persoon de ander uitkopen. De vertrekkende partner heeft namelijk recht op de helft van de waarde van het huis. Let er wel op dat het om zowel overwaarde als onderwaarde kan gaan. In geval van overwaarde zal de persoon die in het huis blijft wonen de helft van de overwaarde moeten uitkeren aan de vertrekkende persoon, in het geval van onderwaarde zal de vertrekkende persoon de helft van de onderwaarde dienen te betalen.

Tot de verkoop samen verantwoordelijk voor de hypotheek

Was het huis jullie gezamenlijk bezit? Zolang de scheiding nog niet wettelijk geregeld is, zijn jullie samen verantwoordelijk voor het betalen van de hypotheek. In deze regeling kan worden meegenomen hoe hoog jullie individuele inkomens zijn, en wie het huis tijdelijk blijft bewonen tot de verkoop.

Verkopen van een woning die van jullie samen is

Aangezien dit vaak financieel niet haalbaar of erg ingewikkeld is, wordt er vaker gekozen voor de verkoop van de woning. Was het huis van jullie samen, dan hebben jullie allebei recht op precies de helft en wordt de waarde van de woning precies door de helft gedeeld. Ook hierbij is belangrijk of het bij de waarde (vast te stellen aan de hand van de hypotheek en een taxatierapport van een makelaar) gaat om onder- of overwaarde. Bij overwaarde wordt de winst gedeeld, maar in het geval van onderwaarde zijn jullie samen verantwoordelijk voor de schuld.

Een woning verkopen die slechts op een naam staat

Staat de woning op naam van slechts een van jullie beiden? Dan heeft ook alleen die persoon recht op de overwaarde, of is in zijn eentje verantwoordelijk voor de restschuld ontstaan door de onderwaarde. Hierbij geldt echter wel weer een uitzondering, namelijk dat de (vaak over-)waarde toch weer gedeeld dient te worden tussen de twee ex-partners als sprake is geweest van gezamenlijke investeringen. 

Na de verkoop en afhandeling van de scheiding 

Hebben jullie het huis goed kunnen verkopen en is de overwaarde verdeeld? Houd er dan rekening mee dat je dit bedrag binnen drie jaar wel weer dient te steken in een andere koopwoning, om niet het recht op hypotheekrenteaftrek over dit bedrag te verliezen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist