Je huis verhuren?

5 praktische tips om aan te denken

Je hebt een nieuwe woning gekocht, gaat een avontuur aan in het buitenland of wilt er gewoon tijdelijk even tussenuit. Wat voor reden je ook hebt, er zijn genoeg mensen die op een bepaald moment besluiten hun huis te verhuren. Nu kan het verhuren van de woning een aantrekkelijke (in veel gevallen winstgevende) oplossing zijn, maar er zijn natuurlijk wel een aantal zaken die in overweging genomen moeten worden.

1. Moet je een inboedelverzekering afsluiten?
Het afsluiten van een inboedelverzekering kan in veel gevallen een slimme keuze zijn. Verhuur je de woning helemaal kaal en dus ook zonder meubels, dan is er natuurlijk geen sprake van inboedel. Maar wanneer je gemeubileert verhuurt is het afsluiten van een inboedelverzekering in veel gevallen zelfs noodzaak. Gelukkig kun je ook in het geval van een verhuurde woning gewoon een Inboedelverzekering van Diks afsluiten. Op deze manier ben je verzekerd tegen eventuele schade die je huurder aanbrengt aan de inboedel van je woning.

2. Zelf of via een instantie?
Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn om je woning als particulier te verhuren, maar dit betekent niet dat dit geheel risicovrij is. Wat doe je namelijk wanneer de huurder niet op tijd betaald, wijzigingen aanbrengt aan de woning of de orde verstoort in de omgeving? De verantwoordelijkheid voor deze zaken ligt geheel bij jou, wat het inschakelen van een instantie die de huur voor je bemiddeld, in sommige gevallen een stuk aantrekkelijker maakt.

3. Het opstellen van contracten
Of je nu zelf aan het verhuren gaat of dit over laat nemen door een instantie; een huurcontract is de basis van iedere huur. Dus denk even goed na over de zaken die jij graag in deze contracten terug ziet. Is de huurder bijvoorbeeld toegestaan om muren te verven, schilderijen op te hangen, of zelfs grote wijzigingen te maken in de woonruimte? Geef in het huurcontract duidelijke grenzen aan en bespreek alle mogelijke do’s en dont’s.

4. Praktische zaken voor de huurder
Daarnaast zijn er vaak ook nog een aantal praktische zaken te bespreken zoals bijvoorbeeld het buitenzetten van het grofvuil, het betalen van het huurbedrag en het bijhouden van de tuin. Zorg dat ook deze zaken besproken en vastgelegd zijn.

5. Inschrijven op postcode
Blijf jij zelf ingeschreven staan op het oude adres, dan moet je even goed op onderzoek uit naar de wettelijke mogelijkheden en gevolgen voor zowel jou als de nieuwe huurder.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist