Hoe ontwikkelen de huizenprijzen zich in 2024?

Dit kun je verwachten

De huizenmarkt in Nederland is nog altijd volop in het nieuws. Het tekort aan woningen blijft onverminderd groot. Veel mensen zijn wanhopig op zoek naar een huis en maar zelden is dat succesvol. Er is wel iets meer te kiezen op de woningmarkt. Met name de opkoopbeperking die veel gemeenten inmiddels hanteren heeft ervoor gezorgd dat vooral starters iets makkelijker een woning vinden. Een huis tot een bepaalde prijs mag dan alleen gekocht worden voor eigen gebruik en niet meer voor de verhuur. In steden als Utrecht en Amsterdam heeft dit ervoor gezorgd dat je als starter iets sneller een huis kunt kopen. Verhuurders aasden namelijk vaak op dezelfde goedkopere categorie woningen.

Gaan de prijzen weer stijgen?

Als je bij de gemiddelde makelaar in Hengelo kijkt wat deze aan woningen in de verkoop heeft dan zie je dat een koophuis nog altijd flink aan de prijs is. De enorme prijsstijgingen van enkele jaren geleden behoren weliswaar tot het verleden, maar dat wil niet zeggen dat een huis nu goedkoop is. Huizen worden nog altijd duurder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat zal zeer waarschijnlijk ook voor 2024 gelden. De inflatie is nog altijd hoog dus alleen daarom zal een huis zeker niet goedkoper worden. Daar komt bij dat je als huizenkoper ook rekening moet houden met de hogere rente. Eind 2021 bedroeg de hypotheekrente voor een lening die je 10 of 20 jaar vast zette nog rond de 2 procent. Nu ligt dat tarief ruim twee keer zo hoog.

Inkomens stijgen niet hard genoeg

In veel CAO’s werden de afgelopen jaren flinke loonstijgingen afgesproken. Maar de inflatie won het met glans. Dat betekent dat veel huizenkopers de flink gestegen huizenprijzen niet kunnen opbrengen. Dat zien ze ook bij makelaar Thoma Post. Maar dat betekent niet dat huizen goedkoper worden. Er is altijd wel iemand die een aangeboden woning toch wil en kan betalen. Sterker nog: er wordt weer vaker overboden dan in 2023. Aspirant kopers willen zo graag een huis dat ze het risico nemen en een hoog bod doen, in de hoop dat ze het gaan redden om de woning te financieren.

Energielabel

Huizenkopers moeten niet alleen rekening houden met de aankoopprijs van een woning, maar ook met het energielabel. De kosten voor stroom en gas zijn immers fors gestegen sinds 2022. Een woning die duurzaam is en een A- of B-label heeft brengt daardoor al snel tienduizenden euro’s meer op dan een huis met een C- of D-energielabel. Verkopers weten dit. Daarom wordt er bij het aanprijzen van een huis vaak de nadruk op gelegd dat een woning energiezuinig is. Dit trekt vaak kopers over de streep om de woning te kopen, ondanks dat die wellicht op een paar andere punten minder goed aan hun wensen voldoet. Grote hypotheekverstrekkers durven dan ook nog geen bindende voorspelling te doen over de ontwikkeling van de huizenprijzen in 2024 en daarna.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist