Een huis kopen

Van zoektocht tot overdracht

 

Je hebt de beslissing genomen om een huis te kopen. Heb je je al georiënteerd op de huizen die momenteel op de markt staan? Op dit moment is de woningmarkt krap en de woningen zijn binnen no-time verkocht. Welke stappen moet je ondernemen en wat komt er allemaal bij kijken? Wij geven een overzicht zodat jij weet waar je op moet letten. Succes met jouw zoektocht naar een woning!

1. Oriënteren
De 1e fase is de oriëntatiefase. Als je het besluit hebt genomen om een huis te kopen, dan speelt je verstand net zo’n grote rol als je gevoel. Laat je niet gek maken of beïnvloeden door anderen en vaar je eigen koers. Stel voor jezelf een duidelijke strategie voor je gaat zoeken. Hoeveel slaapkamers wil je? Wil je in het centrum wonen of in een woonwijk? Beperk de hoeveelheid keuzes en houd je hier ook aan. Het ‘perfecte’ huis bestaat niet, je kunt blijven zoeken naar iets beters, maar je moet met beide voeten op de grond blijven staan.

2. Het financiële plaatje
Hoeveel wil en kun je lenen? Door de lage rente is kopen aantrekkelijk, maar het is geen optie die voor iedereen is weggelegd. In je eentje kopen als starter wordt steeds lastiger, daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de acceptatienormen van een hypotheek. Hoe staat het met je contract? Ben je ZZP’er, studeer je of heb je nog geen vast contract? Dan wordt het al wat lastiger. Om het minder lastig te maken kun je een intentieverklaring aan je werkgever vragen. Wat is een intentieverklaring? Hierin staat dat de werkgever van plan is om je in vaste dienst te nemen. Als voorbeeld: je bent 29 jaar, je woont bij je ouders in een dorp en je wilt verhuizen naar Eindhoven. Dan zoek je naar: makelaar Eindhoven, of in de directe omgeving, makelaar Helmond. Een professionele NVM-makelaar brengt je budget, persoonlijke situatie en woonwensen in kaart. Op deze manier krijg je een goed advies over de mogelijkheden!

3. Een huis bezichtigen
Waar moet je allemaal op letten bij een bezichtiging? Hoe pak je een bezichtiging aan? Bekijk eens de ruimtes die de makelaar misschien niet direct laat zien zoals een kruipruimte. Maak ook foto’s tijdens je bezichtiging zodat je achteraf nog kunt bekijken hoe die ene ruimte eruitzag. Moet er nog verbouwd worden of is het een instapklare woning? Zo kom je erachter of de cv-ketel toe aan vervanging toe is en hoe het staat met de kozijnen. Laat je niet pushen wanneer de verkoper begint over tijdsdruk. Het is een belangrijke beslissing en je moet de tijd nemen om de beslissing te maken.

4. Dan is het zover: het opstellen van een koopcontract
Nu komt het wel heel dichtbij, je bent een prijs overeengekomen. Het is tijd om schriftelijke afspraken te maken! Wat is de hoogte van de koopsom, de overdracht datum, de ontbindende voorwaarden en de bedenktijd. Je hebt altijd een wettelijke bedenktijd van drie dagen. Binnen deze drie dagen mag je de koopovereenkomst nog ontbinden. Sommige zaken zijn nog onzeker, zo weet je wellicht nog niet of je de financiering rond krijgt. Wat is de bouwkundige staat van de woning? Vaak wordt er een termijn afgesproken met de koper-verkoper voor deze ontbindende voorwaarden.

5. Het afsluiten van een hypotheek
Een annuïteitenhypotheek is een veel gekozen hypotheek. Je betaalt een vast bedrag per maand, dus je weet precies hoeveel je per maand kwijt bent. Wist je dat de hypotheekrente aftrekbaar is van de belasting? Daarnaast heb je ook nog een lineaire hypotheek. Met deze hypotheekvorm los je in het begin flink af en daardoor zijn je maandlasten in de eerste jaren relatief hoog. Door die hoge maandlasten kiezen veel mensen voor een annuïteitenhypotheek. Heb je de hypotheekvorm gekozen? Dan wordt de overdracht afgerond en kun jij je klaarmaken voor een verhuizing. Succes!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist