Dit is het verschil tussen een inboedelverzekering en een opstalverzekering

Bescherm je bezittingen

Als je een woonverzekering wilt afsluiten, zie je dat je drie keuzes hebt. Zo kun je onder meer kiezen tussen een opstalverzekering, een inboedelverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Uiteraard kun je deze drie verzekeringen met elkaar combineren. Het is goed om te weten welke verzekeringen je precies nodig hebt. Zo heb je bijvoorbeeld meestal geen opstalverzekering nodig als je een huis huurt. Maar deze verzekering is voor huiseigenaren vaak juist verplicht. De twee termen worden vaak door elkaar gehaald, dus is het goed om te weten wat het verschil is.

Verschillen tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering

Voordat je verzekeringen gaat afsluiten, is het goed om de verschillen tussen de verzekeringen te kennen. Een aansprakelijkheidsverzekering van Allianz Direct is altijd een goed idee. Daarmee verzeker je je tegen de kosten van de schade als je aansprakelijk wordt gesteld. Bijvoorbeeld als je per ongeluk de smartphone van een van je gasten uit je handen laat vallen tijdens een feestje thuis. Maar wat zijn de verschillen tussen die andere twee verzekeringen? Met name over de inboedelverzekering en de opstalverzekering ontstaat er nog weleens verwarring. Huiseigenaren moeten vaak een verplichte opstalverzekering afsluiten, terwijl de inboedelverzekering niet verplicht is. Huurders hoeven de opstalverzekering meestal niet af te sluiten. Waarom niet, dat heeft te maken met de dekking.

De opstalverzekering

Veel mensen denken: ‘Wat is een opstalverzekering?’ Met een opstalverzekering kun je je woning verzekeren en alles wat eraan vastzit. Denk bijvoorbeeld aan het dak dat beschadigd raakt door een zware storm. Ook de keuken of je badkamer is onderdeel van de opstalverzekering. Het komt er op neer dat je deze spullen niet mee kunt nemen met een verhuizing. Als je huis flink beschadigd raakt door een brand, heb je de opstalverzekering nodig om de kosten van reparatie te kunnen dragen. Om deze reden willen de meeste hypotheekverstrekkers dat je verplicht zo’n verzekering afsluit.

Inboedelverzekering

Als we het hebben over spullen in je woning, dan gaat het meestal om de inboedelverzekering. Als vuistregel kun je onthouden dat alle spullen die je mee kunt nemen bij een verhuizing onder de inboedelverzekering vallen. Dus niet alleen je meubels, kleding en schilderijen, maar ook je elektronica zoals de televisie, computerapparatuur en keukenapparatuur. Als je gereedschap uit de schuur wordt gestolen, is dit verzekerd binnen de inboedelverzekering als deze spullen op dat moment daar lagen. Voor val- en stootschade of schade aan je apparatuur buitenshuis, heb je vaak een aparte verzekering nodig. Ook losliggende vloeren van PVC en van verschillende andere materialen vallen onder de inboedelverzekering, en niet onder de opstalverzekering. Dat geldt overigens ook voor losliggend parket en laminaat.

Vloeren en keukens

Grote kans dat je niet helemaal zeker weet of je vloer en je keuken onder de opstalverzekering of de inboedelverzekering vallen. Als je een keuken hebt met een ingebouwde oven, vaatwasser of andere apparatuur, dan valt dit onder de opstalverzekering. Deze apparatuur kun je niet gemakkelijk meenemen. Maar heb je een losse magnetron of oven in de keuken staan, en is deze niet ingebouwd? Dan is er sprake van inboedel.

Met vloeren wordt het nog wat ingewikkelder. Bepaalde materialen zoals vloeren van PVC, kurk of linoleum vallen doorgaans onder de inboedel. Als je vloeren los liggen en je ze gemakkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing, zonder te beschadigen, is het inboedel. Maar gaat het om een verlijmde parketvloer, verlijmd laminaat of plavuizen? Dan valt dit meestal onder opstalverzekering, omdat je ze niet gemakkelijk mee kunt nemen bij een verhuizing. Ook de schuur, het tuinhuisje of de schutting valt onder de opstalverzekering. 

Twijfel je over welke onderdelen onder welke verzekering horen? Dan doe je er goed aan om de polisvoorwaarden van de verzekering door te nemen. En als je daar niet wijzer van wordt, dan is het raadzaam om even contact op te nemen met je verzekeraar.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist