De eerste keer een huis kopen

Financiƫle tips

Financiële tips voor het kopen van je eerste woning

Starters hebben het niet gemakkelijk op de woningmarkt momenteel. Allereerst zijn de financieringseisen de afgelopen jaren behoorlijk aangescherpt. Daarnaast is er, voornamelijk in de grote steden, sprake van een behoorlijk woningtekort dat de woningprijzen de pan heeft doen uitrijzen. Maar wanhoop niet gelijk dat het onmogelijk is om als starter je eerste woning te gaan kopen. Het is best goed mogelijk, er zijn alleen wel spaargeld, geduld en een goede financiële voorbereiding vereist. Om je vooral bij dat laatste te helpen, hierbij enkele financiële tips voor de aanschaf van je eerste huis.

Welke hypotheekbedrag kun je lenen?

Een hypotheek is voor veel mensen de grootste financiële verplichting die ze aangaan in hun leven. Kopen is echter in veel gevallen de laatste jaren wel aantrekkelijk dan huren geworden, door de lage hypotheekrente. Waar de zoektocht naar je eerste woning mee begint? Je maximale hypotheek berekenen, zodat je tenminste weet in welke prijsklasse het realistisch is om te gaan zoeken.

Tip: Lees de regels voor het afsluiten van een hypotheek in 2018.

Maandlasten passend bij jouw situatie

Door de gestegen huizenprijzen lenen mensen vaker het maximale hypotheekbedrag. Maar bedenk goed of dit voor jou ook wel nodig is. Naast je hypotheek heb je namelijk ook bij een eigen woning te maken met woonlasten zoals (in het geval van een appartement) een VVE-bijdrage, kosten voor energie en water (soms inbegrepen in de servicekosten), een kabelaansluiting, woonverzekeringen en een overlijdensrisicoverzekering. Heb je een dure hobby, ga je meerdere keren per jaar op vakantie of ga je vaak uit (eten)? Zorg dan dat je maandelijkse hypotheeklasten niet te hoog worden, zodat je niet voor de aanschaf allerlei andere zaken op moet geven.

Ouders vragen om hulp

Zoals gezegd is het voor steeds meer starters moeilijker geworden hun eerste huis te kopen door de strengere hypotheeknormen en stijgende prijzen. Van ouders hulp krijgen voor de aanschaf is daarom de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit komt intussen al in een derde van de gevallen bij de aanschaf van een eerste woning voor. Er zijn diverse opties, zoals als ouders garant staan bij het afsluiten van de hypotheek, ouders die een tweede hypotheek afsluiten op hun eigen woning en dit geld te lenen of te schenken aan hun kind of ouders die de woning kopen en deze vervolgens verhuren aan hun kind.

Hulp van een goede aankoopmakelaar

Aangezien in sommige steden de markt echt alweer opgedroogd is, kunnen mensen enigszins wanhopig worden tijdens hun zoektocht. Hoewel het natuurlijk wel geld kost, heeft het inschakelen van een goede aankoopmakelaar inschakelen vooral dan veel voordelen. Zo zijn zij vaak eerder op de hoogte van huizen die te koop komen zodat je niet elke keer achter het net vist, maar helpt hun objectieve blik op een woning ook echt. Tijdens bezichtigingen stellen ze de juiste vragen zodat ze goed de waarde kunnen bepalen en daarnaast kunnen ze veel beter dan jij als starter over de prijs onderhandelen. Dit voorkomt dat je mogelijk teveel betaalt voor je eerste woning, wat toch zonde is.

Het juiste moment afwachten

Doordat je nu bijvoorbeeld niet langer méér kunt lenen dan de aanschafprijs van je woning, moeten starters vooraf sparen om de kosten koper en verbouwingskosten te kunnen betalen. Daarnaast is het door de gestegen prijzen nu moeilijker geworden je droomwoning te vinden die ook nog eens betaalbaar is. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel starters de aanschaf van hun eerste woning uitstellen. Er wordt echter verwacht dat de huidige lage hypotheekrente, een van de belangrijkste reden waarom een huis kopen nu zo interessant is, in de loop van 2018 zal gaan stijgen. Wil je je hypotheeklasten tegen een aantrekkelijke rente vastleggen voor een langere rentevastperiode, dan is het wel raadzaam niet al te lang te wachten met de aankoop van een woning.

Succes met de zoektocht en aankoop van je eerste woning, we hopen dat met deze financiële tips je droomwoning een stapje dichterbij komt!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Makelaardij?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist