Besparen op je hypotheek

Handige tips

De hypotheek is een flinke kostenpost die zwaar drukt op de maandelijkse uitgaven. Wil je elke maand meer geld overhouden om te sparen, leuke activiteiten te ondernemen of om eindelijk die mooie reis te maken? Dan kan het goed zijn om besparen op de hypotheek te overwegen. Er zijn verschillende manieren om te besparen op je hypotheek, waardoor het woonplezier toe zal nemen. Denk bijvoorbeeld aan het oversluiten van de hypotheek,  het overstappen naar een andere bank nadat de rentevaste periode is afgelopen en besparen door een lagere rente bij jouw eigen bank. Zo bespaar je aanzienlijk op jouw maandelijkse lasten en vergroot je jouw comfort!

Maandelijkse hypotheeklasten verlagen

De hypotheek vormt maandelijks een relatief grote (en terugkerende) kostenpost. Veel mensen weten niet dat je deze lasten aanzienlijk kunt verlagen. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar je moet je wel goed inlezen en er even de tijd voor nemen om de materie eigen te maken. Dit doe je overigens ook altijd voordat je een hypotheek afsluit, nu is het ook extra aantrekkelijk als je weet dat je geld kunt besparen. De rust en ruimte opzoeken om er even goed voor te gaan zitten, is nodig om door de documentatie heen te komen. De maandelijkse lasten verlagen door te besparen voor de hypotheek, komt goed van pas wanneer je bijvoorbeeld een andere hypotheekvorm wilt kiezen of dat je het bespaarde geldbedrag wilt investeren in de woning. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een nieuwe keuken, het verbouwen van de badkamer of een uitbouw. Door een verbouwing zou ook nog eens de waarde van het huis kunnen toenemen! Ook beleef je daardoor nog meer plezier tijdens het wonen.

Een hypotheek oversluiten, wat betekent dat voor jou?

Wanneer je je hypotheek oversluit, kies je ervoor om de hypotheek bij een andere bank / geldverstrekker onder te brengen. De motivatie kan zijn dat je een lagere rente zou willen krijgen die daar wordt gehanteerd. Ook kan er worden gekozen voor een gunstigere hypotheekvorm voorzien van betere voorwaarden die aantrekkelijk zijn (bijvoorbeeld als je meer aflost binnen een bepaalde periode). Bij het oversluiten van de hypotheek moet je rekening houden dat er een boete wordt betaald aan de huidige bank, zij lopen immers inkomsten mis die wel zijn afgesproken in de overeenkomst. Toch kan het oversluiten erg gunstig zijn, vooral wanneer de boete lager is dan de besparing die kan worden gedaan door het maken van deze keuze. Het oversluiten kan dus niet zomaar plaatsvinden, maar het kan echt de moeite waard zijn om je erin te verdiepen. De afweging kan pas worden gemaakt als je op de hoogte bent van de boeterente. Wil je weten hoe hoog jouw boeterente zal zijn? De boeterente berekenen bij oversluiten van je hypotheek kan via deze website.

Overstappen naar een andere bank nadat de rentevaste periode is verlopen

Een zeer gunstige situatie om de maandelijkse hypotheeklasten te verlagen is het moment wanneer de rentevaste periode is verlopen. De overeenkomst is ten einde en er kan worden georiënteerd waar de rente en de voorwaarden gunstig zijn. Je hoeft bij deze situatie geen boete te betalen, omdat aan alle voorwaarden van de overeenkomst is voldaan. De hypotheekrentes zijn momenteel historisch laag, waardoor het erg voordelig kan uitpakken om van geldverstrekker te wisselen. Wie actief op zoek gaat naar een nieuwe hypotheek op het moment dat de rentevaste periode afloopt, kan fors besparen maar dat doet bijna niemand, blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Dat is zonde, want het gaat om honderden euro's per jaar.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist