Oud hout

hot en happening

Piet Hein Eek zette begin 1990 de designwereld op z’n kop met het ontwerp van een sloophouten kast. Twintig jaar later worden meubels van oud hout, sloophout, resthout, geleefd hout, eigenlijk alles wat er verweerd en robuust uit ziet alleen maar populairder. Waarom? Omdat ‘oud hout’ perfect past binnen een aantal belangrijke interieurtrends anno 2013.

Interieurtrends en oud hout, een droomkoppel!
Allereerst voldoet ‘oud hout’ aan de trend van “groene meubels”. Een tafel van oud hout is namelijk duurzaam, omdat het hout gerecycled wordt en dus een tweede leven krijgt. Belangrijk bijkomend voordeel voor de consument is dat meubelen van oud hout altijd een verhaal te vertellen hebben. Het hout van jouw eigen eettafel kan zo maar afkomstig zijn van een oude aanlegsteiger van een haven uit Griekenland. Dát is nog eens een mooi verhaal tijdens een etentje bij je thuis. Een tweede trend waar oud hout perfect bij aansluit is de “mix & match trend”. Anno 2013 is het belangrijk om rekening te houden met je persoonlijkheid in je interieur. Daarbij past niet per definitie één stijl, vandaar dat er naar hartenlust gemixt wordt. Vintage met modern, design met goedkoop en het combineren van verschillende materialen en kleuren. Het mixen van deze dessins, stoffen en verschillende stijlen geeft je interieur extra sfeer en brengt jouw persoonlijkheid in huis. Dat is meteen de derde belangrijke interieurtrend van dit moment, “authenticiteit”. Het draait niet meer om de standaardserie van de meubelboulevard, maar om vakmanschap en échtheid. Laat zien wie je bent door bijvoorbeeld te kiezen voor robuuste meubelen van oud hout gecombineerd met strakke designaccessoires. Alles kan en mag en is geoorloofd anno 2013 om jouw huis in te richten zoals jij bent!

De zoektocht naar oud hout
Ok, dus oud hout ofwel sloophout is helemaal van deze tijd. Maar hoe worden oude balken vol met splinters en spijkers eigenlijk omgetoverd tot karakteristieke meubelen? Michiel Hageman, ambachtelijk meubelmaker, legt uit dat het proces begint met de zoektocht naar oud hout. Hij gaat bij verschillende handelaren in gebruikt hout op zoek naar mooie verweerde balken die voornamelijk uit gesloopte woningen en boerderijen komen. “Soms tik ik ook een eenmalige partij hout op de kop,” zegt Michiel, “zo heb ik een keer een tafel gemaakt van hout van een oude aanlegsteiger. Dat hout was helemaal doorleefd en getekend, wow, heel gaaf!” Michiel werkt het liefst met oud eiken, dit is een hardhoutsoort en daardoor erg degelijk en van goede kwaliteit. Maar ook andere houtsoorten zoals grenen, vuren en onbekendere soorten zoals Azobé en basralocus zijn hem niet vreemd. Meestal zoekt Michiel het juiste hout bij het bestelde product. Maar liever doet hij het andersom en bedenkt hij een product bij het hout. "Zodra ik een stuk hout in mijn handen heb, zie ik bijvoorbeeld al de lamp die het kan worden", vertelt de meubelmaker, "ik gooi dan ook bijna niets weg." Een simpel plankje toverde hij om tot een kaarsenstandaard en resthout verwerkt hij tot bijzondere lampen. Hier kan hij zijn verbeelding als designer pas echt de vrije loop laten.

Oud hout in productie
Zodra het hout binnenkomt in zijn werkplaats, moet er nog heel wat gebeuren voordat het hout daadwerkelijk gebruikt kan worden. Zo moet het hout minimaal een maand drogen waarna het schoongemaakt wordt, preventief behandeld tegen ongedierte en worden de grote splinters verwijderd. Pas dan kan de daadwerkelijke productie beginnen. Michiel laat zich in het productieproces altijd leiden door het hout. Hij kijkt met een creatieve, open blik naar de tekening van het hout en beslist op die manier hoe het meubel eruit komt te zien. “Bij mij bouwt een tafel zichzelf eigenlijk, ik kijk gewoon goed naar het hout, welke balken het mooist uitkomen naast elkaar, en dat wordt dan de volgorde van de balken voor bijvoorbeeld een tafel”, legt Michiel uit. Vervolgens monteert hij het meubel, schuurt het licht op en lakt het eventueel nog af met een vloerlak tegen het intrekken van vocht en vuil.

De wow-factor van oud hout
Oud hout is dus helemaal in. Maar bovenal zijn meubels van oud hout warm, natuurlijk, duurzaam, karakteristiek én uniek. Dus ben jij de eenheidsworstmeubels zat? Kies dan voor meubels van oud hout! Door de verhalen achter het hout en de unieke tekening van het materiaal, hebben deze meubels altijd wat te vertellen…

Met dank aan RUW meubelen 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Maatwerk?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist