Meubelen uit eigen tuin

apart en bijzonder

Natuurlijk maakt een meubelmaker vaker een televisiemeubel, maar aan dit meubel zit een bijzonder verhaal vast. De eigenaar (en ontwerper van het meubel) die de meubelmaker vroeg het te vervaardigen heeft het hout hiervoor aangeleverd uit de tuin van zijn vader. Toen zijn vader ziek werd, werd de boom in de tuin ook ziek. De boom (Christusdoorn) is verzaagd en inmiddels tot kast verwerkt.

Van een boom verwerkbaar materiaal maken gaat niet vanzelf. Hiervoor is een mobiele zagerij langs geweest in de achtertuin van zijn vader. De mobiele zagerij beschikt over een grote lintzaag die door de boom heen rijdt. Dus de boom (die uiteraard een flinke massa heeft) hoeft niet langs het zaagblad te worden gesjord.

De planken moeten een aantal jaar drogen, dan werkt het uit. Oplatten heet dit. Het is het beste als het oplatten plaatsvindt op de plek waar het hout zal worden verwerkt. Dit gebeurde in dit geval dan ook thuis op zolder. Het hout heeft een aantal jaar moeten drogen. Je moet rekenen op een jaar per centimeter. Dus deze planken van 5 cm dik hebben 2,5 jaar op zolder gelegen.

Als hout lang stilligt op een droge plek is er een risico dat er houtworm inkomt. Bij meubels die in gebruik zijn gebeurt dit nauwelijks. In dit geval moest dan ook eerst het hout behandeld worden tegen houtworm door het hout in de kleine gaatjes die ontstaan waren te injecteren met verdelgingsmiddel. Gelukkig was het maar een beetje.

Als u ook uit “eigen tuin” een meubel zou willen laten maken van een boom die u dierbaar is, zoekt u eerst op internet naar een mobiele zagerij bij u in de buurt. Vervolgens kunt u contact opnemen met één van de interieurbouwers of meubelmakers op onze website. Zij helpen u goed en graag!

Met dank aan Joost van Bemmelen, Houtwerk Delft

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Maatwerk?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist