een keuken op maat

spelen met licht en ruimte

Als je een keuken op maat laat maken, zijn er enkele dingen waar je alvast zelf aan kunt denken. Bepaal vooraf wat de (hoofd)kleuren van uw toekomstige keuken moeten zijn. Daarbij speelt je persoonlijke voorkeur uiteraard een grote rol, maar is het ook van belang om te kijken hoeveel natuurlijk licht er in je keuken valt.

Zijn de ramen klein of liggen ze op het noorden? Dan zul je weinig of geen zonlicht in de keuken krijgen en is het verstandig om lichtere kleuren te gebruiken. Anders wordt je nieuwe keuken al gauw een sombere bedoening. Valt er veel natuurlijk licht naar binnen, dan kun je gerust een wat donkerder kleurstelling kiezen.

Ga ook verstandig om met de ruimte die je tot je beschikking hebt, zeker als die nogal beperkt is. Heb je niet veel plaats, kies dan bijvoorbeeld voor een dieper werkblad in plaats van een lang exemplaar. Zo creëer je toch flink wat ruimte om te werken. Door terugspringende plinten aan te brengen, zorg je ervoor dat je op een prettige manier aan het werkblad kunt staan.

Door "open" oplossingen zoals planken of wandrekken te gebruiken in plaats van bovenkasten, creëer je een ruimtelijk effect en lijkt de keuken groter. Maak aan de onderkant zoveel mogelijk gebruik van laden. Die zijn vaak handiger dan kasten, omdat je ze uit kunt schuiven zodat je zonder al te veel gebuk overal gemakkelijk bij kunt. Gebruik praktische indelers om de laden in te richten.

Wees praktisch
Verlies tenslotte nooit uit het oog dat een keuken vooral ook praktisch moet zijn. Het is natuurlijk prachtig als alles er stijlvol uitziet, maar als je er niet goed in kunt werken schiet je er weinig mee op. Bedenk bij het ontwerpen dat er drie plekken zijn die je het meest intensief zult gebruiken: de spoelbak, het fornuis (of de kookplaat) en het werkblad. Zorg ervoor dat deze drie onderdelen dicht bij elkaar worden geplaatst, anders blijf je tijdens het koken heen en weer lopen. En let erop dat er overal in de keuken voldoende (tussen)ruimte is om je vrij te kunnen bewegen.

Maak het jezelf ook eenvoudig door het werkblad op een hoogte te plaatsen die voor jou gemakkelijk werkt. En doe hetzelfde, waar mogelijk, met de keukenapparatuur. Baseer tenslotte je materiaalkeuze niet alleen op een mooi uiterlijk. Zorg er bijvoorbeeld dat je werkblad, spoelbak en kookplaat makkelijk zijn schoon te houden en niet snel krassen of verkleuren. Anders wordt je mooi bedoelde keukenontwerp al gauw een doorn in het oog.

Voor meer tips raden wij aan eens contact op te nemen met een interieurbouwer bij u in de buurt. Wonenwonen.nl heeft een selectie gemaakt van de beste interieurbouwers en meubelmakers in Nederland. Zij helpen u graag op weg.

Foto’s: Joro Maatinterieurs

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Maatwerk?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist