Verlichting in de keuken

genoeg licht op de juiste plek

De keuken is een ontmoetingsplek binnen het gezin. De plaats waar we samen koken en eten. Wanneer we tafelen in de keuken moet verlichting moet sfeervol zijn. Tijdens het koken is het juist belangrijk genoeg licht te krijgen, op de juiste plek.
WonenWonen.nl helpt je de juiste verlichting te kiezen.

Functie: koken
Voor het koken is maar één punt belangrijk; je wilt het licht op het werkblad hebben zonder in de eigen schaduw te staan. Dit kan op meerdere manieren
-Via in- of op- bouwspots
-Via de wanden
-Met een hanglamp

Verlichting oplossingen Koken
De makkelijkste optie is verlichten vanuit het plafond. Met behulp van een hanglamp, wandlamp, inbouwspot of opbouwspot kun je het werkblad gemakkelijk verlichten.
Is het niet mogelijk is de spots recht boven het werkblad te plaatsen?Zorg dan voor kantelbare spots. Deze plaats je ongeveer 30 cm vanaf het blad af. Zo voorkom je dat je in je eigen schaduw staat te koken.

Keukentafel als centraal punt
De keukentafel is een plaats om te eten maar ook een werktafel, borreltafel en hangplek ineen. Het is belangrijk om met al deze functionaliteiten rekening te houden. Een dimbare of verstelbare lamp maakt dit eenvoudig.
Aanrecht in de spotlight Gericht licht op het aanrecht is belangrijk. Zijn er kastjes boven het aanrechtblad? Dan is directe verlichting onder de boven kasten een perfecte oplossing. Wanneer er geen kastjes zijn is er meer ruimte. Een uitstekende uitkomst is dan een opbouwspot of inbouwspot, zoals bijvoorbeeld de Grid in 2 van Deltalight.Combinatie sfeerlicht en werklicht
Belangrijk is licht in de keuken apart te schakelen. Schakel functioneel licht en eventueel fel licht boven het werkvlak apart van sfeerlicht boven een tafel of eetbar. Voorzie sfeerlicht van een dimmer. Ook als u kiest voor fel TL-licht, bijvoorbeeld onder de keukenkastjes, dan is het prettig dat dimbaar te maken.

Tips
Let op bij downlights boven het werkvlak (aanrechtverlichting): een donker aanrechtblad absorbeert meer licht. Gebruik dan een lichtbron met een hogere wattage.Plaats werkverlichting/aanrecht verlichting onder de bovenkasten.Houd rekening met de lichtopbrengst van de afzuigkap. Deze is alleen functioneel tijdens het koken en is te fel als u in de keuken eet of als u vanuit het eetgedeelte in de keuken kunt kijken.Kies aparte schakeling met dimmers voor verschillende soorten lampen.Gebruik voor de sfeer indirecte verlichting (bijvoorbeeld wandlampen zoals de Vice Versa van Deltalight) ingebouwd in de wand. Houd daarmee rekening bij de installatie van de keuken.Plaats eenvoudige TL-lijnverlichting bovenop bovenkasten. Het armatuur is onzichtbaar en creëert mooie lichteffecten.Vergeet de plinten niet; verlichting onder de plinten geeft een heel bijzonder en sfeervol effect, zeker als u gekleurd licht gebruikt.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Keukentrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist