Checklist voor het kopen van een keuken

let op deze 7 punten

De aanschaf van een nieuwe keuken is een leuk, maar ook spannend project. Je wil er uiteraard jarenlang van kunnen genieten, op de manier die voor jou perfect is. Daarbij is het een flinke investering, dus je wil het in een keer goed doen. Om je te helpen met dit proces, hebben we een checklist voor je opgesteld met belangrijke punten om op te letten. Zo zorg je ervoor dat jij straks de trotse eigenaar van jouw droomkeuken bent! 

1. Goede leverancier

Allereerst willen we je benadrukken dat het essentieel is om te kiezen voor een goede leverancier. Bij keukens kopen gaat het namelijk om meer dan alleen maar het bestellen van de kastjes. Een goede leverancier is essentieel bij het kopen, ontwerpen en realiseren van een keuken. Let op de volgende punten:

Kies voor een keukenspecialist met de nodige ervaring en een goede reputatie. Zo zorg ervoor dat de leverancier goed advies kan geven waar je echt iets aan hebt en die bereid is om met je mee te denken over de beste oplossingen voor jouw situatie. Kijk naar de service die wordt aangeboden, zoals installatie en eventuele after sales-service. Ga na of er garantie wordt geboden op de keuken en vraag naar de duur en de voorwaarden hiervan. Bekijk ook hoeveel ervaring de leverancier heeft in het leveren van keukens en wat de ervaringen van andere klanten zijn.

2. Open of gesloten keuken?

Open keukens zijn tegenwoordig helemaal trend. Het is dan ook erg gezellig om een grote leefruimte te hebben met bijvoorbeeld een bar of kookeiland tussen de huiskamer en het keukengedeelte. Maar een open keuken heeft ook wel nadelen. Zo heb je eerder last van vettige aanslag en eetluchtjes in je huiskamer. In sommige woningen moet er eerst een muur worden weggebroken om een open keuken te realiseren. Dit maakt het dan weer een stuk kostbaarder om te realiseren. Dat brengt ons bij een derde nadeel; het wegvallen van die muur betekent ook dat je daar geen kasten kunt ophangen of apparatuur kunt plaatsen. De keuken wordt dan wel ruimer, maar biedt ook minder gelegenheid voor opslag. 

Echter, heb je ruimte genoeg, dan zou je dat laatste punt weer kunnen compenseren met een bar of kookeiland. Hoe dan ook, bedenk van tevoren of je een open keuken wilt, waarbij deze direct verbonden is met de woonruimte, of dat je liever een gesloten keuken hebt. Beide opties hebben dus hun voor- en nadelen, dus overweeg wat het beste bij jouw levensstijl past. Wil je meer inspiratie of advies omtrent dit punt, kijk dan eens op Superkeukens.nl.

3. Afmetingen:

Het is belangrijk om te weten welke afmetingen mogelijk zijn voor jouw keuken. Meet de beschikbare ruimte nauwkeurig op en bekijk ook waar de aansluitpunten van water, gas en elektriciteit zich bevinden en waar deuren, ramen en ‘obstakels’ zoals muurtjes zich bevinden. Bespreek alles natuurlijk ook met je leverancier. Zo krijg je een idee van wat er mogelijk is en wat juist niet. Op het moment dat je echt keuzes gaat maken en de keuken besteld zal worden, zal de keukenspecialist zelf ook, nog nauwkeuriger, komen opmeten.

4. Welke elementen mogen in je keuken niet ontbreken?

Een goede keuken bevat verschillende elementen die niet mogen ontbreken:

Keukenkastjes en lades voor voldoende opbergruimte. Een werkblad waarop je kunt koken, kneden en snijden. Een spoelbak met kraan om af te wassen. Apparatuur zoals een koelkast, oven en kookplaat. Voldoende stopcontacten voor het aansluiten van apparatuur. Dit zijn echt de basiselementen. Zelf kun je daar ook nog je eigen wensen aan toevoegen.

5. Opstelling/indeling

Kies voor een praktische indeling zodat je keuken optimaal functioneel is, zoals de bekende werkdriehoek. Deze gaat uit van de drie basispunten waartussen je je beweegt: de kookplaat, de spoelbak en de koelkast. Door deze in een driehoek ten opzichte van elkaar te plaatsen, hoef je minder te lopen. Dit scheelt je veel tijd en energie tijdens het bereiden van je maaltijden.

6. Verlichting

Goede verlichting in de keuken is belangrijk voor zowel functionaliteit als sfeer. Denk na over welke soort verlichting je wilt gebruiken, zoals plafondlampen, spots boven het werkblad en eventueel sfeerverlichting onder de keukenkastjes.

7. Vloer

Een keukenvloer moet praktisch en gemakkelijk, hygiënisch schoon te maken zijn. Tegels of laminaat zijn populaire keuzes voor de keukenvloer. Zorg ervoor dat de vloer past bij de stijl van je keuken en dat deze duurzaam is.

Met deze checklist ben je goed voorbereid op het kopen van een nieuwe keuken. Vergeet niet om ook je eigen wensen en budget in overweging te nemen bij het maken van je uiteindelijke keuze om je droomkeuken werkelijkheid te maken!

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Gratis meer informatie over Keukentrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist