Welk hout kan ik het beste gebruiken voor je open haard?

Wat wel en wat niet

We leven momenteel in bizarre en barre tijden. Het meest sprekende voorbeeld hiervan zijn de gas- en energieprijzen. Als je een gemiddeld huis met gemiddeld verbruik hebt, ben je plots een fortuin per maand kwijt aan gas en energie. Hoe dit zover heeft kunnen komen, is inmiddels duidelijk. Hoe we dit op gaan lossen, is tot nu toe helaas nog niet duidelijk. En dan staan ook nog de koude wintermaanden op ons te wachten.

Om deze koude wintermaanden te overleven, zul je op zoek moeten gaan naar een alternatief voor in je woning. Eén van de mogelijkheden die je hebt, is om je woning op te warmen met een open haard. Van een open haard komt een heerlijke warmte af, waardoor het ook heerlijk is om te vertoeven vóór de open haard. Maar, welk hout heb je nou nodig voor in een open haard? Wat betreft experts kun je tussen meerdere soorten hout voor je open haard kiezen.

Wat je vooral niet moet gebruiken

In een open haard kun je veel houtsoorten gebruiken, maar lang niet alle. Zo moet je hout met veel hars zo ver mogelijk links laten liggen. Het hars geeft namelijk vonken af, waardoor brandplekken in de open haard kunnen ontstaan.

Wat je vooral wel moet gebruiken

Het beste hout voor je open haard is sowieso niet vochtig. En verder is het advies om voor één van onderstaande houtsoorten te kiezen.

Loofhout

Eén van de beste houtsoorten voor in een open haard is loofhout. Deze houtsoort bevat weinig hars, waardoor het hout zich bij uitstek leent voor gebruik in een open haard. Loofhout kun je onder meer in netten kopen. Met dit haardhout in netten heb je altijd het benodigde hout bij de hand. Wel moet je rekening mee houden dat je dit hout op een handige plek op moet bergen. Zo is het niet wenselijk dat dit hout vochtig wordt.

Eiken-, kastanje- en beukenhout

Drie houtsoorten die je ook prima in een open haard kunt gebruiken, zijn eiken-, kastanje- en beukenhout. Deze drie houtsoorten beschikken over de juiste samenstelling en doen hun werk prima. Een belangrijk voordeel van bijvoorbeeld kastanjehout is dat dit hout weinig knettert; de schoorsteen wordt hierdoor nauwelijks aangetast.

Houtbriketten

Een andere optie die je hebt, is om houtbriketten aan te schaffen. Het belangrijkste voordeel van houtbriketten is dat ze bijna geen rook veroorzaken. Wel is het advies om eerst normaal brandhout te gebruiken. Pas als de open haard lekker brandt, kun je de houtbriketten in de open haard leggen.

Lijken houtbriketten jou de beste keuze? Dan is het goed om te weten dat je uit veel soorten houtbriketten kunt kiezen. Laat je goed informeren of verdiep je zelf goed in het diverse aanbod van briketten.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Haardentrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist