Schoorsteen niet geveegd?

Nog altijd 9 schoorsteenbranden per dag

In het stookseizoen worden in Nederland nog altijd gemiddeld zo’n negen gezinnen per dag met een schoorsteenbrand geconfronteerd. Ondanks oproepen van Brandweer en aangescherpte polisvoorwaarden van verzekeraars is dat aantal sinds 2003 nog steeds niet afgenomen en zweeft zo tussen de 1.500 en 2.000 per jaar. En dat terwijl de oplossing zo eenvoudig is: laat voor een paar tientjes jaarlijks je schoorsteen vegen.Tijdens het stoken ontstaan onverbrande deeltjes die in het rookkanaal een teerachtige, zeer brandbare laag (creosoot) vormen. Bij een gezellig openhaard-vuurtje kunnen temperaturen al gauw tot boven de 400 graden celcius oplopen, waardoor deze laag makkelijk kan ontbranden. Dan is de schoorsteenbrand een feit, waarbij de temperatuur boven de 1.000 graden celcius kan komen.

Explosie
Veel van de schade ontstaat volgens Brandweer Nederland doordat mensen niet weten hoe ze een schoorsteenbrand moeten bestrijden: “Blus nooit met water! Er ontstaat dan namelijk enorme stoomvorming. En doordat dit zo snel gebeurt, kan het rookkanaal door de druk scheuren. Soms ontstaat zelfs een explosie. Zorg dus voor een emmer met zand naast de openhaard of kachel”.

Schade niet vergoeden
Schoorsteenbranden zijn ook een zorg van verzekeraars, die hier in hun polisvoorwaarden op ingesprongen hebben. Is er sprake van aantoonbaar achterstallig onderhoud van de schoorsteen, dan kan de verzekeraar ervoor

kiezen de schade niet te vergoeden. Bij de meeste verzekeraars moet na een schoorsteenbrand dan ook via een rekening aangetoond worden dat de schoorsteen geveegd was.

Vergiftiging
De oproep van Brandweer en verzekeraars luidt dan ook eensluidend, laat minimaal één keer per jaar de schoorsteen vegen. Brandweer Nederland: “We raden aan een bedrijf in te schakelen dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond (ASPB). Dan weet je zeker dat je met een gediplomeerde schoorsteenveger te maken hebt met een aansprakelijkheidsverzekering. De schoorsteenveger verwijdert bovendien het vuil uit de schoorsteen en controleert op loszittende delen en scheuren. De schoorsteen kan verstopt raken door bijvoorbeeld een vogelnest, specie of stenen. Er is dan te weinig of geen ‘trek’ meer, waardoor de rook terugslaat in de kamer. Mensen lopen dan het risico van een dodelijke koolmonoxidevergiftiging”.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist