Eikenhout meest populair

in Nederland

Heb jij een eigen kachel en ben je op zoek naar kwalitatief hout? Dan kom je al snel uit bij eikenhout. De eikenboom wordt ontzettend groot, soms tot wel dertig meter hoog. Hierdoor zorgen deze bomen meteen voor een grote voorraad hout. Dat is mooi, want eikenhout hoort bij de meest populaire soorten stookhout van Nederland. Dat betekent dat talloze huizeneigenaren voor dit hout kiezen wanneer ze een vuurtje willen stoken. Maar waarom is eikenhout zo geliefd? En wat zijn nou precies de voordelen die deze houtsoort te bieden heeft? Lees vooral verder, want je ontdekt het in dit artikel.

De voordelen van eikenhout op een rijtje
Wanneer je een blok eikenhout vastpakt, merk je al snel dat het een ontzettend harde houtsoort is. Het hout is compact en heeft daardoor tijd nodig om af te breken. Dat is mooi, want dit betekent dat het hout relatief lang brandt. Gemiddeld brandt een blok maar liefst anderhalf uur lang. Je hebt dus weinig stukken hout nodig wanneer je de hele avond voor een knisperend vuurtje wilt zitten. Het rendement is hoger, waardoor ook de kosten van het hout relatief lager zijn. Vooral mensen die veel en lang stoken, zullen merken dat ze goedkoper uit zijn met eikenhout in hun kachel.

Ook de uitstraling van het vuur is belangrijk. Wanneer je voor een brandende kachel gaat zitten, verwacht je een mooi vlammenspel en een heerlijke geur. Deze zijn allebei aanwezig wanneer je voor eikenhout kiest. De vlammen zijn speels en bewegen dus veel. Dit in tegenstelling tot andere veelgebruikte houtsoorten, zoals essenhout, waarbij de vlam rustig op zijn plek blijft en weinig flikkert. Tegelijkertijd komt er een heerlijke natuurlijke geur vrij wanneer je deze houtsoort opstookt. Zo waan je je meteen in een knusse blokhut in de Alpen.

Ook de luchtkwaliteit van verbrand eikenhout is goed. Er is relatief weinig rookontwikkeling wanneer je dit hout gebruikt voor je open haard. Hierdoor zitten er ook minder roetdeeltjes in de lucht en wordt je haard minder snel vies. Ook je rookkanaal blijft aanzienlijk langer schoon wanneer je alleen eikenhout stookt. Ben je dus op zoek naar een houtsoort die de hoeveelheid onderhoud aan je haard minimaliseert? Dan ben je bij eikenhout aan het juiste adres.

Hoe vind je het beste eikenhout?
Voor iedere houtsoort geldt dat een goede kwaliteit belangrijk is. Zo is het essentieel dat het hout goed gedroogd is, anders krijg je geen mooie vlam. Eikenhout moet bijvoorbeeld een vochtigheidsgehalte van maximaal 20% hebben. Zo brandt het hout optimaal, komt er veel warmte vrij en ontstaat er tegelijkertijd weinig rook. Kies je ervoor om eikenhout te gebruiken voor je eigen haard? Zorg er dan voor dat je het op een droge plek opbergt. Zo voorkom je dat het gedroogde hout uiteindelijk weer te vochtig wordt. Daarnaast is het ook belangrijk dat je het hout op een hoge temperatuur stookt. Zo komen er geen schadelijke stoffen vrij tijdens het proces.

Het is ook de moeite waard om alleen hout te kopen dat op een duurzame manier is gekapt. Dat betekent dat er niet onnodig veel bomen worden gekapt, waardoor bossen langzaam maar zeker verdwijnen. Verantwoord eikenhout wordt alleen gekapt op plekken waar ook nieuwe bomen worden geplant. Voor iedere gekapte eik, komen er twee nieuwe in de plaats. Zo blijft de natuur in balans en weet je zeker dat jouw warme vuurtje geen negatieve impact heeft. Let er bovendien op dat het hout onbewerkt is. Zo geniet jij optimaal van de heerlijke geur, de speelse vlammen en de warme uitstraling die eikenhout met zich meebrengt.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist