Evolutie van smart homes

open de deur naar de toekomst

Smart homes kenden reeds een sterke groei in 2019. Vanaf het begin van 2020 tot nu hebben mensen enorm veel tijd thuis doorgebracht door de coronapandemie. Het gevolg is dat zij hun thuis zo aangenaam mogelijk hebben gemaakt. Een onderzoek van de International Data Corporation (IDC) heeft vastgesteld dat velen dit deden door hun woning slimmer te maken met smart home apparatuur. Er wordt verwacht dat de smart home markt de komende jaren in de lift blijft zitten.

Wij keren stilaan terug naar onze normale levens en de smart home markt blijft verder groeien. Een onderzoek van Statista wijst uit dat het aantal smart homes in sommige Europese landen in 2025 zal verdubbelen of zelfs verdriedubbelen tegenover het aantal in 2020. Daarnaast wordt duidelijk dat security een van de sterkste stijgers is binnen de smart home markt en dat binnen dit segment een gelijkaardige of zelfs grotere groei wordt verwacht.

Martin Pansy, oprichter en CEO van Nuki, is het eens met deze bevindingen: “Ik zie geen einde aan de huidige groeicurves, maar ik verwacht wel dat ze zullen wel afzwakken. De grotere adoptie van smart home wil zeggen dat deze technologie ook bij het grote publiek terechtkomt en niet alleen de tech-liefhebber. Ontwikkelaars moeten daarom producten maken die eenvoudig, gebruiksvriendelijk, vlot te integreren én probleemoplossend zijn. Voor mij zijn smart home producten pas slim wanneer ze met elkaar verbonden en geïntegreerd zijn.”

Je smart home begint bij de voordeur
Vandaag de dag is ongeveer 1 – 1,5% van de huizen uitgerust met een slim deurslot. De overgang van fysieke naar digitale sleutels zit nog maar in zijn beginfase. Pansy verwacht dat digitale sleutels over twintig jaar de meest voorkomende soort zullen zijn en verwacht een grote jaarlijkse groei in dit segment. Statista’s onderzoek verwacht daarnaast een sterke groei van de smart home markt in Nederland, waarbij de waarde in 2025 verviervoudigd zal zijn tegenover 2017.

Pansy is er bovendien van overtuigd dat de digitale sleutel de fysieke sleutel ooit volledig zal vervangen: “Deze ontwikkeling zal echter veel tijd kosten, wat deels te wijten is aan de lange levensduur van gebouwen.” De overgang naar auto’s zonder sleutel gebeurt bijvoorbeeld sneller, omdat mensen vaker een nieuwe wagen kopen dan dat ze een nieuwe woning kopen, bouwen of renoveren. Retrofit apparaten zijn daarom enorm belangrijk in de adoptie van smart home. Nuki speelt hier op in met de Nuki Smart Lock, zodat bijna iedereen hun slot slim kan maken.

Het belang van ecosystemen
Voor velen is het daarnaast belangrijk dat hun smart home apparaten binnen hetzelfde ecosysteem functioneren. Op die manier kunnen alle apparaten vanuit een centrale plaats en zelfs met spraakbesturing bediend worden. Wereldwijd zijn Amazon Alexa, Google Home en Apple HomeKit de drie grootste ecosystemen en deze big three zijn sinds enkele jaren sterk aan het inzetten op hun spraakassistenten en smart home-toepassingen. In Nederland heeft Google de bovenhand, omdat hun spraakassistent in het Nederlands beschikbaar is.

“Het idee achter Nuki is dat je huisdeur een van de laatste elementen is die nog niet is geïntegreerd in ons steeds digitalere dagelijks leven. Onze slimme en retrofit producten maken veilige en eenvoudige sleutelloze toegang realiteit”, vertelt Pansy. Al sinds het begin kan Nuki geïntegreerd worden in verschillende smart home ecosystemen met digitale assistenten, waaronder de big three hierboven.

De afgelopen jaren heeft Nuki verder gekeken dan dat en zijn er integraties met smartwatches toegevoegd. Dit nieuwe niveau van integratie betekent dat sporters voortaan alleen hun sporthorloge nodig hebben wanneer zij op pad gaan. Inmiddels is Nuki beschikbaar op smartwatches van Apple, Samsung, Garmin en sinds kort ook Huawei. “Met deze laatste toevoeging toont Nuki haar toewijding aan haar missie om slimme toegang voor iedereen beschikbaar te maken als een van de eerste ontwikkelaars die een app heeft gemaakt in Huawei’s HarmonyOS besturingssysteem”, legt Pansy uit.

De groei zet zich voort
De smart home markt zal wereldwijd blijven groeien naarmate de volgende generatie digital natives de woningmarkt betreedt en beslist te investeren in slimme oplossingen om hun leven makkelijker te maken. Smart homes zijn immers veel meer dan een trend en zullen tot ver in de toekomst blijven evolueren. “Met onze eenvoudige toegangsoplossingen en toenemende integraties met smart home producten, willen wij dat iedereen de kans heeft om de toegang tot hun woning slim te maken en dragen wij ons steentje bij aan deze evolutie”, aldus Pansy.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Domotica?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist