Domotica in huis

Tips voor de beste Wifi

Afhankelijk van welk domotica-systeem u gebruikt, wordt ook het bestaande Wifi-netwerk in huis ingezet voor commando’s tussen allerlei apparaten. Er zijn ook systemen die met alleen Wifi kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een Nest, Sonos, Google Home of een slimme oven van Siemens. Een goed dekkend en snel Wifi-netwerk is dan een vereiste.

Naast een goed Wifi-netwerk voor alle domotica in huis is het natuurlijk altijd slim om het Wifi-netwerk optimaal in te richten. Tegenwoordig gaat bijna alles draadloos en u wilt wel de maximale snelheid uit uw dure internetabonnement halen.

Gaat u tv en internet vergelijken en bestellen dan ontvangt u automatisch altijd een standaard Wifi-router van de provider. Deze is bijna altijd onvoldoende voor een goede dekking in huis. Vaak ook nog geplaatst in de meterkast naast allerlei leidingen, achter een deur, en vaak niet op een centrale plek in huis. Wilt u zonder al te veel gedoe een beter netwerk, plaats het modem met ingebouwde Wifi dan zo centraal mogelijk in huis. Niet in een kastje en wat verder van andere elektronische apparatuur zoals een tv of een magnetron. Zo voorkomt u storing in het signaal.

Is het meegeleverde modem nog niet voldoende, of heeft u bijvoorbeeld op de slaapverdieping traag internet, dan is het aan te raden wat verder te kijken dan wat u van de provider heeft ontvangen. Het is vaak mogelijk de Wifi op de router uit te schakelen en er zelf een kwalitatieve Wifi-router op aan te sluiten. Kijk dan altijd naar modellen met krachtige (vaak meerdere) antennes en ondersteuning voor zowel 2,4Ghz als 5Ghz. Deze laatste frequentie wordt ondersteund door moderne apparatuur zoals recente smartphones en biedt in de praktijk veel hogere snelheden en minder storing van in de buurt gelegen Wifi-netwerken of andere apparatuur.

Alle routers, ook die van de provider zelf, zijn uit te breiden met repeaters. Deze kunnen op een tactische plek in huis worden geplaatst en herhalen zo het Wifi-signaal op bijvoorbeeld de bovenverdieping.

De snelheid van repeaters is in de praktijk echter niet altijd optimaal omdat zij zowel moeten zenden als ontvangen en daardoor soms de snelheid halveren. Wilt u echt het beste van het beste, kijk dan naar een Mesh-netwerk, of vermaasd-netwerk in het Nederlands. Dit zijn vaak sets van drie of meer zenders/ontvangers die automatisch onderling verbinding maken. Wanneer u deze goed verspreid in uw huis plaatst vormen zij samen het optimale Wifi-netwerk. De aangesloten apparatuur merkt niet eens op welke Wifi-zender ze zijn aangesloten. Nadeel van deze Mesh-sets is de prijs, voor een kwalitatieve set bent u al snel rond de 300 euro kwijt.

Bijkomend voordeel is dat de sets altijd geleverd worden met een app. Hiermee kunt u dan exact instellen welke apparaten toegang hebben, wanneer zij toegang hebben of bijvoorbeeld de snelheid beperken voor bepaalde draadloze apparaten.

Het gaat misschien wat in tegen de principes tegenwoordig waarin alles draadloos is, maar zit er een netwerkaansluiting op het apparaat, dan is het voor de maximale snelheid altijd beter deze ook bedraad aan te sluiten. Praktisch alle Smart-tv’s of media-kastjes beschikken bijvoorbeeld zowel over Wifi als over een ethernet-aansluiting. Wilt u zonder haperen kijken naar Netflix, dan is het altijd aan te raden alsnog die kabel te trekken van het modem naar uw tv.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Domotica?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist