Pallet salontafel maken

Zo doe je dat

Pallet salontafel maken

Vandaag de dag doe je overal inspiratie op. Niet alleen in wat je om je heen ziet, maar ook door de vele televisieprogramma's of artikelen in woonmagazines. Daardoor krijg je zelf ook vaak zin om iets moois te maken. Het begin is echter altijd even lastig. Waar begin je? Hoe kun je met een laag budget iets moois en bijzonders maken voor in huis? We hebben een fantastische optie voor je: een unieke verrijdbare salontafel inclusief plexiglas tafelblad. En dat simpelweg van een pallet! Je kunt overigens ook prima een tafelblad van polycarbonaat gebruiken. 

Wat heb je nodig?
Voor je begint, is het natuurlijk wel zo handig dat je alle benodigdheden in huis hebt. Gelukkig heb je voor deze klus helemaal niet zo veel nodig. Allereerst heb je een pallet nodig. Kies het liefst voor een Europallet of een iets kleinere variant. Hoewel je voor een Europallet extra geld betaalt in verband met statiegeld, wordt dit ruim gecompenseerd door de kwaliteit. De salontafel moet verrijdbaar zijn en dus moeten er natuurlijk ook wielen onder gemonteerd worden. We raden aan om te kiezen voor vier zwenkwielen. Deze zorgen ervoor dat de tafel goed wendbaar is en eenvoudig weg rolt. Om de wieltjes goed te monteren, heb je 4*25 schroeven nodig. Schaf er minimaal 16 aan inclusief een bijbehorend bitje. Om ze te monteren is een schroefmachine vanzelfsprekend ook wel zo handig. 

Voor het tafelblad bestel plexiglas van 5 centimeter dik. Je kunt natuurlijk ook voor polycarbonaat kiezen wanneer je liever steviger materiaal van betere kwaliteit hebt. Beiden worden bij Kunststofplatenshop.nl helemaal voor je op maat gezaagd. Je hebt de keuze uit verschillende kleuren. Ook de plaat moet natuurlijk gemonteerd worden. Dit gebeurt met 4*40 schroeven waar je er vier van nodig hebt. Verder zijn er twee stroken nodig die in de lepelsleuven worden geplaatst. Deze sleuven zijn ongeveer 80 centimeter diep en de breedte verschilt. Het is dus belangrijk dat je dat zelf ff goed meet. Zorg dat je de stroken vervolgens 5 mm smaller bestelt dan de sleuven. Hierdoor vang je de werking van het materiaal goed op en ontloop je inklemming. Overigens is het ook mogelijk om het tafelblad uit vier vierkanten te laten bestaan. Bestel in dat geval vier planten van 40x60 centimeter. Door gebruik te maken van speciale acrylaatlijm, plak je deze vier platen aan elkaar tot één plaat die vloeistofdicht is. Verder heb je nog wat gereedschap nodig: een rol schilderstape, een HSS boortje van 5 millimeter én een verzinkboortje. In plaats van dat laatste kun je ook een 7 millimeter boor gebruiken. Als je wilt lijmen, heb je een goed geventileerde ruimte nodig en handschoenen van rubber of nylon. 

Aan de slag!
Alle materialen en gereedschap in huis? Dan kun je beginnen met het maken van je eigen pallettafel. Het monteren is eigenlijk heel eenvoudig. Allereerst monteer je de wielen onder de pallet. De schroeven moeten niet te lang zijn en door de onderkant heen steken. Gebeurt dit toch? Dan zijn je schroeven te lang en kies je beter voor een 5 millimeter kortere variant. Zodra je de vier wielen gemonteerd hebt kun je de salontafel al op de wielen zetten. Vervolgens is het tijd om het tafelblad te gaan monteren. Om het plexiglas tafelblad te monteren, maak je gebruik van vier schroeven. Bevestig deze op de vier hoeken.Doe dit op ongeveer 20 millimeter uit de rand. Maak gebruik van schilders(tape) en teken het boorgat precies af. 

Vervolgens leg je de plaat sluitend op de pallet en is het tijd om de gaten te gaan boren in de plaat van plexiglas. Doe dit niet snel en ruw, aangezien een mooie spaan belangrijk is. Zodra het boren achter de rug is, verzink je de boorgaten aan de bovenkant. Daardoor zorg je dat de schroefkop glad ligt. Verwijder de beschermende folie en monteer de plaat. Draai de schroeven vooral niet te strak aan, omdat er anders scheuren kunnen ontstaan. 

Kies je liever voor vier vierkante platen? Boor dan een gat in elke plaat, opnieuw op 20 millimeter afstand van de beide randen. Verzink de boorgaten en plaats vervolgens een plaat op de tafel. Lijn deze goed uit. Herhaal die met de andere platen en schroef pas dan de platen vast. Let er hierbij goed op dat de vier verschillende platen goed aansluiten. Schroef de platen vast op het pallet en vorm zo de schroefgaten in het hout. Vervolgens nummer je de platen zodat je de volgorde weet en demonteer je de schroeven. Verwijder de folie en monteer de eerste plaat. Breng daarna een lijmrand op deze plaat aan en bevestig de tweede plaat. Schroef deze vast en duw hem strak tegen de eerste aan. Wacht 20 minuten zodat de lijm is gedroogd en doe vervolgens hetzelfde bij de andere twee platen. Wanneer dat achter de rug is, kun je de stroken in de lepelsleuven plaatsen.

Plexiglas schoonmaken
Natuurlijk gebruik je een tafel best veel. Maak daarom het tafelblad van plexiglas dagelijks schoon. Doe dit niet met schurende middelen of materialen. Gebruik het liefst een doek van microvezel in combinatie met een zacht huishoudelijk schoonmaakmiddel. Je kunt nadat je de salontafel gemaakt hebt deze ook direct behandelen met Burnus Antistatische reiniger. Je zorgt er daarmee voor dat het tafelblad vuil uitstoot. Daardoor is het schoonmaken veel eenvoudiger! Klaar? Neem dan een welverdiend drankje en iets lekkers erbij op je nieuwe salontafel!

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist