Wilkhahn stoelen

Three legged chair


Wilkhahn presenteert nieuwe versie van de houten stoel met drie poten van Walter Papst

 

Ter gelegenheid van haar honderdjarig bestaan bracht Wilkhahn 2007 reeds het beroemde rode hobbelpaard (“Schaukelplastik”) van ontwerper Walter Papst in een beperkte uitgave op de markt. Wilkhahn brengt opnieuw een design-icoon op de markt: één jaar na het overlijden van deze “wegbereider van de moderne functionele vorm”, is de beroemde houten stoel met de drie poten nu verkrijgbaar in een versie voor volwassenen en een versie voor kinderen. De stoel komt geheel overeen met het oorspronkelijke ontwerp uit 1955. De gebruiksmogelijkheden van de stoel gaan verder dan het gebruik thuis en dat op het kinderdagverblijf: de stoel leent zich evenzeer voor creatieve bijeenkomsten en voor pauze- en recreatieruimten. De beide stoelen van Papst zijn verkrijgbaar in natuurlijk gelakt beukenhout, en in de kleuren zwart, grijs, geel en rood.

 

 

Het credo van Walter Papst was het “kunstzinnig ontwerpen van functionele vormen”. Met zijn benadering had hij een vormende invloed op de algehele ontwerpbenadering van Wilkhahn. De industrieel gefabriceerde houten en polyester meubelen die hij in de jaren vijftig en zestig ontwierp, waren avant-gardistisch van ontwerp en hebben vele prestigieuze internationale prijzen in de wacht gesleept. Behalve onderkoeld en abstract design was Papst met name geïnteresseerd in vakmanschap, waarbij een voortreffelijke afwerking moest worden gekoppeld aan innovatie en ergonomische aspecten bedoeld om veranderingen in onze houding en manier van bewegen te stimuleren. Om te vieren dat het bedrijf 100 jaar bestond, bracht Wilkhahn vorig jaar het beroemde rode hobbelpaard in een beperkte uitgave op de markt.

 

Nieuwe interpretatie van het “archetype” van de stoel: modern design, stimuleren van beweging en perfecte ambachtelijke afwerking

Wilkhahn heeft nu een nieuwe versie uitgebracht van een serie houten stoelen van Walter Papst uit 1955. Papst ging hierbij uit van het “archetype” van de stoel: een stoel met drie poten, bestaande uit houten onderdelen, die op eenvoudige wijze zijn samengevoegd. Dit concept, dat al stamt van de oudheid, vertaalde hij naar een geheel nieuw ontwerp voor een houten stoel op basis van planken, waarbij heldere vormen en lijnen worden gecombineerd met een optimale ambachtelijke afwerking.

 

Deze stoel van Papst is ook opmerkelijk in ergonomische zin: de gebogen vorm van de rugleuning, de spits toelopende vorm van de poten achter en de vorm van het zitvlak zorgen voor een andere manier van zitten, waardoor wij onze houding kunnen veranderen: van een normale zithouding naar een zijwaartse, of van een achterwaartse naar een voorwaartse. In dat laatste geval dient de rugleuning als een borstleuning. Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk, kunnen de stoelen vanwege de vorm van het zitvlak goed worden opgesteld in een kring, hetgeen de communicatie over en weer bevordert. Tussen 1955 en 1959 heeft Wilkhahn deze stoel in diverse maten geproduceerd – voor zowel volwassenen als kinderen – totdat nieuwe materialen hun intrede deden.

 

Voor de nieuwe versie heeft Wilkhahn gezorgd dat materialen, vormen en verhoudingen geheel overeenkomen met het oorspronkelijke ontwerp. Tegelijkertijd zijn de verbindingsstukken tussen de stoelpoten, het zitvlak en de rugleuning verbeterd, zodat nu gebruik kan worden gemaakt van massief hout. Deze nieuwe, perfect afgewerkte verbindingsstukken maken de stabiliteit van de constructie aanzienlijk groter, en houden tevens rekening met het eventuele uitzetten of krimpen van massief hout. Om het oppervlak beter te beschermen is gebruik gemaakt van een DD-laklaag; dat ziet eruit als een waslaag, maar is nog veel duurzamer.

 

Met zijn frisse verschijning en kleur bevordert het design de interactie en de communicatie. Tevens zijn de ergonomische voordelen van de verschillende zithoudingen zeer van deze tijd, ongeacht of dit nu in de huiselijke sfeer, op een kinderdagverblijf of school, in een café, of bij een creatieve workshop of vergadering is. Met name in deze laatste omgeving biedt de stoel totaal andere kleuraccenten dan wat men in een gebruikelijke kantoorambiance gewend is. Als zodanig vormt het een prachtig eerbetoon aan één van Duitslands grootste designers.

De stoel kan in beide maten worden besteld en is direct leverbaar. De stoel is verkrijgbaar in de kleuren zwart, grijs, geel en rood; daarnaast is er een beukenhouten versie met een natuurlijke laklaag.

 

Deze eerste tentoonstelling van de grote nalatenschap van Walter Papst is gericht op zijn veelzijdige levenswerk en is ingericht op de werkplaats van Wilkhahn ter ere van de introductie van de nieuwe versie van de legendarische stoel met drie poten van Papst. De tentoonstelling is een fascinerende en inspirerende reis door de tijd, die ons voert van het productdesign en de mystieke toekomstvisie van de designer naar diens vermaarde maandagfeestjes – de “Montags beim Papst” om precies te zijn...

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist