Vitra Stoelen

Pretzel Chair van George Nelson


George Nelson zou dit jaar, op 29 mei, zijn 100ste verjaardag hebben gevierd. Naar aanleiding daarvan neemt Vitra de Pretzel Chair – één van Nelsons meest bekende ontwerpen – weer in productie in een beperkte Anniversary Edition van 1000 exemplaren. De genummerde oplage van de Pretzel Chair wordt uitgevoerd in hoogwaardig palissanderfineer en wordt vergezeld van een uitgebreide editiemap.

 

In de jaren ‘50 ontwikkelde George Nelson met zijn bureau in New York een serie bijzondere, expressieve zitmeubels, waarvan een aantal sinds lang tot de design klassiekers wordt gerekend. Nog vóór de bekende Coconut Chair of de Marshmallow Sofa ontwierp hij in 1952 een stoel uit gebogen multiplex, die in eerste instantie eenvoudig als ‘Laminated Chair‘ werd aangeduid.

 

Het waren de opvallende gebogen rug- en armleuningen die de stoel echter al spoedig de bijnaam Pretzel Chair bezorgden. Evenals de leuningen en hun dragers zijn ook de vier poten van de stoel, die elkaar onder de zitting kruisen, gemaakt van gelamineerd hout. Zij zijn smal toelopend van vorm en dragen bij aan het delicate en slanke uiterlijk van deze stoel.

 

Kort na de presentatie van de Pretzel Chair publiceerde Nelson zijn boek ‘Chairs‘ (1953), waarin hij een uitgebreid overzicht geeft van de ontwikkeling en de grote verscheidenheid aan modellen van moderne zitmeubels in het algemeen. Hierin noemde Nelson de stoel in alle opzichten het belangrijkste moderne meubel: ‘Wij kunnen alleen maar gissen welke objecten, door het nageslacht ooit als bijzonder typisch voor de Westerse cultuur zullen worden beschouwd, maar ik vermoed dat de hedendaagse stoel daarbij zal zijn.’

 

 

Sommige van de belangrijkste stellingen, die Nelson in zijn boek formuleert, worden als het ware op exemplarische wijze belichaamd door de Pretzel Chair. Terwijl Nelson bepleitte om kasten, lampen en sofa’s te integreren in de architectuur van moderne woonhuizen, voorzag hij voor de stoel een tegengestelde ontwikkeling.

 

De stoel blijft volgens Nelson, niet uitsluitend als afzonderlijk object bestaan: in de open ruimte-indeling van het moderne interieur komt hij bovendien los van de muur, wordt vrij in de open ruimte geplaatst en zal daardoor steeds vaker sculpturale vormen aannemen. ‘Gering gewicht, transparantie en een elegant silhouet’ waren daarom voor Nelson de beslissende kwaliteiten die een stoel moesten kenmerken. Deze kwaliteiten zijn allemaal verenigd in de Pretzel Chair.

 

Als men oude foto's van het bureau van Nelson in die jaren bekijkt, valt het op dat dit was ingericht met talrijke klassieke stoelen van gebogen hout. Daarom kunnen de stoelen van gebogen hout, die Thonet heeft vervaardigd, ook alleen al door hun vorm een bron van inspiratie voor de Pretzel Chair zijn geweest. Nelson gebruikte echter in plaats van gebogen hout de eigentijdse variant: gelamineerd hout. Dit bleek  productietechnisch een behoorlijke uitdaging, vooral de vorm van de rug- en armleuningen was niet eenvoudig te realiseren. De daarmee verbonden kosten waren destijds vermoedelijk ook de voornaamste reden om de stoel, in beide uitvoeringen (met en zonder armleuningen), slechts in een zeer gering aantal te produceren.


Kijk voor meer informatie op: www.vitra.com

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist