Thonet stoelen

Kindervariant koffiestoel 214

Thonet brengt de door oprichter Michael Thonet ontworpen stoel Nr. 14 (nu 214) in een nieuwe, kleurrijke kindervariant op de markt onder de naam stoel 14 K. Reeds in 1873 had August Thonet, een zoon van Michael Thonet, een kindervariant gepresenteerd, waar de huidige versie op gebaseerd is. De stoel is verkrijgbaar in verschillende varianten. De zitting van model 14 KM is gemaakt van multiplex en beschikbaar in de kleuren lichtblauw, zachtgeel, babyroze en wit. De stoel, model 14 KR, is ook verkrijgbaar met het voor Thonet zo kenmerkende rietvlechtwerk. Het onderstel van gebogen beukenhout is gebeitst. Deze kindervariant is uitgebracht vanwege de 150ste verjaardag van de beroemde Weense koffiehuisstoel Nr. 14 (nu 214).

De meest geproduceerde stoel ter wereld viert zijn 150ste verjaardag: de gebogen houten stoel, model 214 van Thonet
Jubileum voor de stoel der stoelen, de stoel die de wereld veroverde: Toen Michael Thonet in 1859 in Wenen zijn 'stoel voor de massa Nr. 14' presenteerde, kon hij niet weten dat hij dé stoel ontworpen had, waarvan de meeste exemplaren ooit zijn geproduceerd. Sinds 1859 is deze '3-gulden' stoel van massief gebogen hout ononderbroken in de Thonet fabriek in Frankenberg in productie. Méér dan 50 miljoen originele exemplaren van deze Weense koffiehuisstoel zijn tot nu toe geproduceerd, waarbij het enorme aantal kopieën van deze klassieker uit de meubelgeschiedenis niet is meegerekend.

Zes onderdelen en een paar schroeven:
Nr. 14, het huidige model 214, was de eerste stoel die als bouwpakket beschikbaar was. Het was ook de eerste stoel die als massaproduct kon worden geproduceerd en wordt algemeen beschouwd als het meest succesvolle industriële product van de 19e eeuw. De stoel bestond uit 6 onderdelen en een handjevol schroeven en kon daardoor in grote aantallen worden vervoerd en op bestemming in Europa, Noord- en Zuid-Afrika, Azië en Afrika worden gemonteerd. De onderdelen voor 36 stoelen passen in een krat van minder dan één kubieke meter.

Nieuwe, eenvoudige, aantrekkelijke vormgeving:
Door de eenvoudige, ongecompliceerde vorm en hoge mate van functionaliteit, was de introductie van deze stoel ook het begin van een nieuwe stijlvolle periode. Huizen, cafés en restaurants kregen een geheel nieuw uiterlijk, minder somber en minder luxueus. Michael Thonet zorgde voor een revolutie in de meubelwereld aangezien deze stoel betaalbaar was en dus toegankelijk voor de massa. De kwaliteit was en is zo goed, dat de stoelen generaties lang meegaan. Veel van de stoelen die in de 19e eeuw werden geproduceerd zijn nu nog steeds in gebruik. Er is zelfs een legende die zegt dat voor het inrichten van de Eiffeltoren in Parijs, de stoel 57 meter naar beneden is gevallen en deze het zonder beschadiging heeft overleefd.

Tijdloos, prikkelend, perfect
- wat wordt gezegd over 'de stoel der stoelen': Ook al heeft de 214 vele architecten en ontwerpers geïnspireerd, het ontwerp is nooit overtroffen. De Zwitserse architect Le Corbusier heeft bevestigd dat „....deze stoel, waarvan miljoenen zijn te vinden in Amerika en Europa, grote klasse heeft". De Deense ontwerper Poul Henningsen heeft eens gezegd, dat als een architect ooit in staat zou zijn een stoel te ontwerpen die vijf keer zo duur, drie keer zo zwaar en slechts een kwart zo mooi zou zijn, dat deze dan zonder twijfel naam voor zichzelf maken. De Portugese architect Alvaro Siza laat weten: "Oude mensen en kinderen kunnen deze stoel gemakkelijk dragen en dan is het nog steeds een stoel die op een stoel lijkt. Het is dé stoel". De Franse ontwerpers Ronan en Erwan Bouroullec schreven: "De subtiele harmonie van vormen, gemaakt door de revolutionaire methode van het buigen van hout, heeft van de stoel een tijdloze klassieker gemaakt". (Bron van de laatste twee quotes: "Mein liebster Stuhl", publ. Sandra Hofmeister, Munchen: Callwey 2008).

 

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist