Thonet stoelen

jibileumeditie S 43


Thonet viert de 90ste verjaardag van de Bauhaus ontwerpschool door een speciale editie van de stalen buizen klassieker S 43 in 11 nieuwe kleuren uit te brengen. Ook de S 43K, de kindervariant, is verkrijgbaar in 4 nieuwe pastelkleuren.

In 1931 startte bij Thonet de productie van de S 43, een stoel die tegenwoordig behoort tot de belangrijkste klassiekers van de stalen buismeubelen. De stoel is sinds dat jaar onafgebroken in productie bij Thonet en is nog steeds één van de bestsellers uit de collectie.

 

De 11 nieuwe kleuren, die als structuurlak aangebracht worden, zijn: RAL1016 limoen geel, RAL2004 oranje, RAL3011 bruinrood, RAL3013 tomatenrood, RAL3020 verkeersrood, RAL5012 lichtblauw, RAL5021 waterblauw, RAL9005 zwart, RAL7016 antracietgrijs, RAL6018 geelgroen en RAL7038 lichtgrijs. De kindervariant van deze stoel is gelakt in de nieuwe pasteltonen babyblauw, lichtgeel, helder wit en roze. Elk model van de speciale uitgave van de S 43 heeft een specifiek graveermerk vanwege het 90 jarig bestaan van het Bauhaus.


Het Bauhaus, ’de wieg van moderne stalen buismeubelen’

Het Bauhaus kan met recht de wieg van moderne stalen buismeubelen worden genoemd. Mart Stam was gastdocent bij het Bauhaus in de periode 1928-1929.

In de 20er jaren experimenteerden vele zeer belangrijke ontwerpers met het buigen van staal. De Nederlandse architect Mart Stam was een van deze pioniers. In 1926 ontwikkelde Stam het eerste prototype van een achterpootloze sledeframestoel, gemaakt uit stalen buizen. In 1927, in het kader van het ’Stuttgarter Weißenhof-Siedlung project’, werkte Stam samen met Bauhaus docenten als Marcel Breuer en Mies van der Rohe aan de ontwikkeling van meubels, gemaakt van stalen buizen en achterpootloze sledeframestoelen. Dit resulteerde in een stoel zonder achterpoten, genaamd de S 33. Stam kreeg het artistieke auteursrecht voor de vorm van de Freischwinger – de strenge kubusvormige, achterpootloze stoel – toegekend.

 

Deze rechten liggen nu bij Thonet. In 1931 werd dit ontwerp geoptimaliseerd en is sindsdien opgenomen in het programma van Thonet onder de naam S 43. Thonet werd in de 30er jaren een van de grootste producenten van stalen buismeubelen. Sinds die tijd zijn vele modellen klassiekers in de meubelgeschiedenis geworden en onafgebroken in de collectie van Thonet.

 

Bauhaus tentoonstelling ‘Modell Bauhaus’ in het Martin Gropius gebouw Berlijn

Het Bauhaus, opgericht in 1919 in Weimar als kunstacademie, was geheel vernieuwend voor die tijd. In de periode 1919-1933 was de school gevestigd in Weimar, daarna in Dessau en tenslotte in Berlijn. Tegenwoordig wordt de school gezien als de belangrijkste school van de 20ste eeuw voor kunst, architectuur en ontwerp. Het Bauhaus is zo’n ‘instituut’, dat de term ‘Bauhaus’ synoniem is aan moderne kunst en architectuur.

In dit jubileumjaar vindt de ‘Modell Bauhaus’ in het Martin Gropius gebouw in Berlijn plaats van 22 juni tot 4 oktober 2009. Deze belangrijke tentoonstelling wordt door het Bauhaus Archief in Berlijn, de stichting Bauhaus Dessau en de stichting Klassik Weimar gerealiseerd. Daarna is de tentoonstelling te zien in het ’Museum of Modern Art’ in New York. Thonet is ’Official Supplier’ partner van de tentoonstelling.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist