Spectrum design meubelen

Toont onbekende fauteuil van Gerrit Rietveld

Het Nederlandse meubelmerk Spectrum koppelt als geen ander heden aan verleden. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven (22 t/m 30 oktober) toont Spectrum dit jaar opnieuw een nooit eerder geproduceerde Rietveld fauteuil! Spectrum heeft bovendien ontwerper Arian Brekveld gevraagd om het DDW thema ‘The making of’ vorm te geven door te laten zien hoe het ontwerp van zijn nieuwste stoel tot stand komt, nog voordat deze in januari van 2017 wordt gelanceerd!Heden en verleden
Spectrum is hét platform voor zowel de grote ontwerpers uit de vorige eeuw als voor de huidige generatie. Spectrum Directeur Cindy Verhoeven: “Bij het ontwikkelen van onze collectie werken we heel bewust aan een balans tussen heden en verleden. We brengen nog altijd bijzondere meubels van grote ontwerpers uit de vorige eeuw maar we willen de lijn doortrekken en zijn daarom ook ongelofelijk trots op het werk van Carolina Wilcke en Arian Brekveld van wie we dit jaar weer nieuwe meubels presenteren.”

Gerrit Rietveld fauteuil voor Metz&Co
Van de 250 meubels die Gerrit Rietveld heeft ontworpen is vooral zijn meubilair uit zijn De Stijl-periode bekend. De in 2014 gepresenteerde Press Room Chair uit 1958 bracht daar verandering in. Titus Darley: “Na het succes van de Press Room Chair laten we opnieuw zien dat Rietveld meer maakte dan alleen de Rood Blauwe stoel.” De fauteuil voor Metz&Co hoort bij de ‘Amsterda’ serie die Rietveld in opdracht van de Amsterdamse bank ontwierp. Omdat hij tijdens de oorlog weigerde om lid te worden van de door de Duitse bezetter ingestelde Kultuurkamer, kwam het project niet verder dan werktekeningen en prototypes (sinds kort in het bezit van Stedelijk Museum Amsterdam). Darley: “De fauteuil is vernoemd naar het Amsterdamse warenhuis Metz&Co voor wie Rietveld veelvuldig werkte. De prachtige constructie bestaat uit dunne latjes omdat hout in de oorlog schaars was. We hebben dit historische ontwerp bovendien met nieuwe technologie net als bij de Press Room Chair meer comfort kunnen geven. Hierbij heeft Edward van Vliet, de Art Director van Rietveld Originals, een belangrijke rol gespeeld. Ik ben trots op het resultaat, het is een echte Rietveld.”Design in Proces
Op verzoek van Spectrum werkt Arian Brekveld aan een nieuwe eetkamer stoel voor de collectie van 2017. Normaal gesproken zien onze ontwerpen pas het levenslicht bij een grote meubelbeurs maar in het kader van DDW thema ‘The making of’ laten we zien hoe een ontwerp tot stand komt. Arian Brekveld: “door makend te ontwerpen raak je direct alle aspecten van het ontwerp aan, ik werk tegelijkertijd aan de vorm, de constructie, de materialen en het comfort. Ik begin met ruw model dat steeds verandert. Met de input van Spectrum en de productie verfijn ik de modellen stapsgewijs en werk ik door op nieuwe details. Ik ben enthousiast dat we voor de introductie van de stoel, deze serie studie modellen presenteren die het publiek normaal nooit ziet.”

Over Spectrum
Spectrum komt voort uit het in 1941 door Weverij De Ploeg opgerichte meubelbedrijf. Spectrum voert een collectie met een groot aantal designklassiekers zoals die van Martin Visser en de collectie van Rietveld Originals. Daarnaast ontwikkelt en verkoopt Spectrum hedendaags design onder meer van de hand van Carolina Wilcke, Arian Brekveld, Studio Parade, Chris Slutter en Ruud-Jan Kokke. Edward van Vliet is verantwoordelijk voor de Art Direction van Rietveld Originals. Samen met Titus Darley maakte hij een selectie uit de Rietveld archieven waardoor tal van onbekende ontwerpen voor het eerst in productie komen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Gratis meer informatie over Design meubelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist