Ontwerper van Odesi

Ronald Knol


De ontwerpers van Odesi. Wie zijn ze en waar staan ze voor? Odesi start een reeks artikelen over nieuw Nederlands ontwerptalent. In deze eerste publicatie gaat Odesi in gesprek met Ronald Knol.


Ronald Knol is in 2005 gestart met zijn eigen meubelstudio. Dit heeft onlangs geresulteerd in de presentatie van zijn eigen label: RKNL. Fundament van zijn ontwerpen is een stijl waarbij strakke lijnen en afwerking gecombineerd worden met zachte vormen.

Centraal hierbij staan de onderlinge verhoudingen van de componenten, met als doel een uitgebalanceerd meubel. Onder het RKNL-label worden zowel bestaande modellen als meubels op maat gemaakt. Voor de collectie van Odesi heeft Ronald Knol diverse meubels ontworpen.

De stijl van Ronald Knol: perfect in verhouding en aaibaar
Een ontwerp van Ronald Knol herken je direct. Typerend aan zijn stijl zijn de ronde vormen. “Een belangrijke basis van mijn ontwerpen ligt in de Art Deco periode, toen rondingen duidelijker uitgesproken werden dan voorheen. Bovendien is dit ook qua materiaalgebruik een revolutionaire periode geweest.”


Echter, ook de juiste balans speelt een grote rol. In zijn tomeloze zoektocht naar de ideale verhoudingen laat Knol zich inspireren door aanhangers van De Stijl, zoals Mondriaan en Rietveld. “Je boetseert lang, het gaat soms maar om een halve centimeter. Je ziet dat niet, maar je voelt het wel.” De modellen hebben hun eigen persoonlijkheid en zijn aaibaar. “Mensen willen mijn meubels aanraken, ze voelen. Dat is voor mij een groot compliment.”


Als ontwerper geboren, wat later geworden
“Ik ben als ontwerper geboren, dat weet ik nu. Dit is wat ik moet doen.” Ronald Knol weet het al sinds zijn tienerjaren. Toch liet hij zich eerst leiden door de gebaande paden. Hij heeft een internationale carrière achter de rug in landen als Frankrijk, Groot Brittanië, Denemarken en Ghana. Die invloed is terug te zien in zijn ontwerpen: “Overal in de wereld kijken mensen anders naar hun omgeving. Hierdoor heb ik geleerd meerdere brillen op te zetten.”

Is dat misschien de reden dat zijn modellen zo goed worden ontvangen in andere landen? “Misschien, maar mogelijk komt het omdat ik me niet laat leiden door lokale trends

Meubels met persoonlijkheid
Door de verhoudingen en vormentaal krijgen de meubels van Knol een eigen persoonlijkheid, een karakter. En van dat karakter moet je houden. “Mensen kiezen iets dat bij zichzelf past. Het is een manier om jezelf aan de buitenwereld te laten zien. Aan een interieur zie je hoe iemand is.”

Bezitters van Ronald Knol meubels zijn direct verliefd geworden. Net als bij een kunstobject moet het liefde op het eerste gezicht zijn. Het zijn ook mensen die een statement durven maken: “Ik durf dit in mijn huis te zetten”. Dit roept reacties op. En deze reacties zijn vriendelijk, in tegenstelling tot reacties op sommige andere ontwerpen die soms shockerend zijn.


K7: creativiteit op een kluitje
De naam K7 staat voor het gebouw waar Ronald Knol samen met een aantal gelijkgestemden werkt aan creaties: fotografie, grafische vormgeving, architectuur, meubels en verlichting. En K7 is hun plek. Een plek die altijd in ontwikkeling is, waar je ideeën kunt spiegelen. Alle mensen bij K7 zijn onafhankelijk, maar ze helpen elkaar vanuit  een eigen invalshoek. Ronald Knol heeft binnen het gebouw van K7 zijn eigen meubelstudio. Hier ontwerpt hij zijn meubels. Een inspirerende omgeving.

Dromen die nog niet bestaan
Ooit wil Ronald Knol een type meubel maken dat nog niet bestaat. Dit is zijn grootste wens. Vorm en functie in een andere betekenis waardoor een geheel nieuwe categorie meubels ontstaat. Met een nieuwe functie en van een eigen schoonheid.

En ergens in het hoofd van Ronald zit deze creatie, wachtend op een goed moment. Wat ons betreft mag dat morgen zijn!

Tot slot: waarom werk je samen met Odesi?
Ronald Knol vindt Odesi een sympathiek idee waarbij hem een platform wordt geboden. Prototyping is de moeilijkste fase voor een ontwerper en Odesi helpt daarbij. Ook de begeleiding naar de markt samen met Odesi is prettig omdat deze zo dicht bij de ontwerper staat. En dat heeft meerwaarde. De afstand tussen de klanten van Odesi en ontwerpers is klein en dat geeft een exclusief karakter.

 

Kijk voor meer informatie op: www.odesi.nl

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Gratis meer informatie over Odesi Dutch design ?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist