Living & lounging

Ons leven is gestoeld op stoelen

Nieuw meubilair wordt steeds vaker ontwikkeld vanuit de principes van landschapsarchitectuur: unieke ontwerpen vinden aansluiting bij andere unieke ontwerpen maar vormen samen toch een geheel. Het creëren van eilandjes van diverse meubelen - de bank met kussens en pouffs, diverse bijzettafels en krukjes - vormt bij het ‘interieurlandschap' het uitgangspunt. Met meubilair dat verschilt in grootte en hoogte worden individuele én gezamelijke plekjes in huis gerealiseerd. Op de grote plofbank lounge je samen, in de relaxfauteuil met hoge rugleuning lounge je afgezonderd, op je eigen eiland. Elk ‘interieureiland' heeft een eigen functie: eten & drinken, werken of ontspannen. Meer dan ooit wordt er met deze activiteiten rekening gehouden bij het ontwerp van nieuwe zitmeubelen. Ontdek welke stoel of bank aansluit bij de persoonlijke smaak én dagelijkse cyclus maar vergeet niet te leven en loungen in stijl!

Eten & Drinken

Uitgebreid ontbijten, dineren of borrelen doe je graag zo comfortabel én stijlvol mogelijk: niet op een kruk maar op een stoel, met fijne arm- en rugleuningen en een welgevormd zitje. Nieuwe eetkamerstoelen zijn gemaakt naar het lichaam, met afgeronde vormen. Populaire materialen zijn blank hout en metaal. In zowel de gebruikte materialen als het productieproces is er speciale aandacht voor duurzaamheid. Dat is niet direct te zien aan de stoel maar geeft een goed gevoel! Wat wél te zien is, is de terugblik op de jaren vijftig. Nieuwe eetkamerstoelen zijn eenvoudig maar puur van vorm en brengen met hun ronde en retro vormen een ode aan de fabulous fifties. Een herintroductie van de stoelen van Charles & Ray Eames, iconen op dit gebied, is hierbij de kers op de taart. In de jaren vijftig zochten zij manieren om materialen zo goed mogelijk aan de lichaamsvormen aan te passen, voor optimaal comfort. Nu, zestig jaar later, plukken we daar nog steeds de vruchten van.

Werken
Het aantal thuiswerkers neemt toe. Of je nu thuis zit of op het kantoor: een goede bureaustoel is essentieel. Bij de vele uren die we voor het beeldscherm doorbrengen is een goede zithouding belangrijk. Geen houten opklapstoel maar een comfortabele en ergonomische (bureau)stoel. Dat ergonomisch ook erg mooi kan zijn blijkt uit de nieuwe (bureau)stoelen en fauteuils. Ze zijn er geheel gestoffeerd, met hoge arm- en rugleuning en met extra zitkussen. Opvallend is dat fabrikanten en ontwerpers ook voor stoelen en banken steeds vaker het boxspring-principe hanteren: een dubbel ‘matras' voor extra zitcomfort. Wieltjes onder de werkstoel zijn praktisch en hoeven tegenwoordig niets af te doen aan de schoonheid. De geijkte bureaustoel maakt plaats voor prachtige werkfauteuils op wieltjes.

 

Selecteer op sterke stoffering!
Bij het kiezen van de juiste stof voor de bank of stoel is het goed om stil te staan bij hoe het zitmeubel wordt gebruikt. De ene stof is nu eenmaal beter bestand tegen ravottende kinderen of harige honden dan de andere. Het KIM etiket garandeert dat meubelstoffen voldoen aan de basisnormen voor slijtvastheid en lichtechtheid. Aan de hand van acht klassen kan voor elke situatie een geschikte meubelstof gekozen worden. Heeft het meubel geen KIM etiket? Informeer dan naar de slijtvastheid en lichtechtheid. De slijtvastheid wordt aangegeven in toeren Martindale. Voor licht tot normaal gebruik is een waarde tot 20.000 toeren voldoende. Voor intensief woongebruik heeft u meer nodig. De lichtechtheid is de mate waarin een meubelstof bestand is tegen het verkleuren onder invloed van zon- dag- en kunstlicht. Staat het meubel voor een zonnig raam? Kies dan een stof met een lichtechtheid van 7 of hoger. Voor normaal gebruik is lichtechtheid 4 voldoende.

Ontspannen

Na hard werken volgt hard ontspannen. Met een goed boek of magazine en een kop thee of glas wijn kruip je nog even, voor het diner, in je favoriete fauteuil of chaise longue. Even een moment voor jezelf. Nieuwe fauteuils en banken beschikken over hoge leuningen, soms zelfs in XXL uitvoering. Als een soort muur scheiden ze je af van de rest van de wereld. Erg knus maar ook erg robuust en opvallend. Meer verfijnde fauteuils hebben een slank profiel, ranke pootjes en herinterpreteren de klassieke vormen van de jaren vijftig. Fauteuils en banken kunnen vaak in elke gewenste stof en kleur gekozen worden. Zo pas je elk meubelstuk aan aan het eigen interieurlandschap.

Onconventioneel ontspannen
Jonge ontwerpers van de Design Academy Eindhoven toonden tijdens de Graduation Galleries van de Dutch Design Week een nieuwe kijk op zitten. Nieuwe materialen als glas en water werden toegepast en resulteerden in kunstzinnige glazen zitobjecten gevuld met water. Een kruisbestuiving tussen de zit- en decoratieve functie resulteerde in een ‘tapijtstoel' en inspiratie werd gevonden in de lucht en vertaald naar ‘wolkige' krukjes. Onconventioneel en daarom juist zo leuk! Deze zitobjecten zijn een lust voor het oog én leuk voor de billen want natuurlijk kun je er ook op zitten.

Slapen
Na het diner plof je neer op de bank. Nieuwe banken lenen zich - met grote zittingen, dubbele kussens en hoge leuningen - namelijk uitstekend voor ploffen, luieren en loungen. Extra kussens maken de plofsensatie compleet. De nieuwe banken zijn groot! Zowel in de hoogte en breedte als omtrek. Ruziën om dat lekkere plekje op de bank behoort dus tot de verleden tijd: iedereen heeft zijn eigen plek. Letterlijk, want sommige nieuwe banken hebben rugleuningen die bestaan uit verschillende delen die individueel van elkaar te verstellen zijn. Zo kun je samen - met het gezin, met vrienden of gezellig met z'n tweeën - luieren mét extra aandacht voor individueel comfort. Elegantie en nonchalance worden gecombineerd bij de vormgeving van nieuwe banken. Kenmerkend zijn onder andere elementen als brugvormige en ronde poten van aluminium: wederom een eerbetoon aan midcentury-design.

Even bijkomen
Voor een korte zit zijn krukjes of pouffs ideaal. Daarnaast zijn het leuke items om mee te experimenten: een opvallende kruk of pouff is een vrolijke noot in het interieur, niet te duur, ook als bijzettafel te gebruiken en bovendien handig bij onverwachts bezoek.

 

De zitcyclus is rond. Na de eetkamerstoel, bureaustoel, fauteuil en bank is het nu tijd voor het bed. Morgen kan er weer volop gezeten worden, op comfortabele en stijlvolle stoelen die passen in het persoonlijke interieurlandschap.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Interessante artikelen

Gratis meer informatie over Design meubelen?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist