Welke verschillende soorten dimmers zijn er?

een led dimmer of een halogeendimmer

Het dimmen van je verlichting is ideaal voor het creëren van precies de juiste sfeer op ieder moment. Door de helderheid aan te passen zorg je er namelijk voor dat het direct een stuk sfeervoller wordt in een ruimte of dat er juist meer licht is om bijvoorbeeld bij te werken of te studeren. Maar welke soorten dimmers zijn er nu allemaal precies en op basis waarvan kun je een geschikte variant uitkiezen? Dat zetten wij in deze blog voor je op een rijtje.

Led dimmer of halogeendimmer?

Een van de belangrijkste manieren om onderscheid te maken tussen de verschillende dimmers is door te bekijken voor wat voor soort lampen ze geschikt zijn. Je kunt namelijk gaan voor een led dimmer of een halogeendimmer. Dit is een zeer cruciaal onderscheid, want het combineren van een led lamp met een halogeendimmer zorgt geheid voor problemen. Zo kunnen er storingen ontstaan op uw internetnetwerk, de tv en de radio of zelfs ongemerkt bij diverse hulpdiensten. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Het verschil tussen de twee dimmers ontstaat doordat er verschillende technieken gebruikt worden. Er is sprake van fase-aansnijding of fase-afsnijding. Bij fase-afsnijding, een techniek die vaak voor een led dimmer gebruikt wordt, is er sprake van een geleidelijke stroom in plaats van pulssignalen. Hier kunnen led lampen veel beter tegen.

Overigens is het wel mogelijk om een led dimmer met een halogeenlamp te combineren. Wil je dus zeker zijn dat er geen problemen ontstaan, wat voor lamp je ook in huis hebt? Dan kun je het beste altijd voor een led dimmer gaan.

Inbouw of opbouw?

Er zijn diverse grote merken die led dimmers op de markt brengen. Een daarvan is Tradim, een merk dat betaalbare en kwalitatief hoogwaardige producten ontwikkelt. Een Tradim dimmer kun je bestellen in een inbouw- of een opbouwvariant. Deze keuze wordt vooral bepaald door de vraag wat voor soort lampen je in huis hebt en wat voor dimmer je graag wilt toevoegen. Wil je de Tradim dimmer kunnen inbouwen in de wandcontactdoos om deze, in combinatie met een (druk/draai)schakelaar, te kunnen aansturen? Dan is een inbouwdimmer geschikt. Je kunt dan gaan voor een enkele of een dubbele dimmer om één of meerdere groepen aan te sturen.

Wil je de dimmer niet inbouwen? Dan kun je voor een vloer- of snoerdimmer gaan. Deze sluit je aan op het snoer van je lamp en is dus beter geschikt voor bijvoorbeeld een tafel- of een vloerlamp. Voor hanglampen kun je dan weer beter een inbouwdimmer gebruiken.

Extra tips

  • Let altijd goed op dat je lampen wel dimbaar zijn. Niet-dimbare lampen kunnen namelijk niet gecombineerd worden met een led dimmer.
  • Bekijk altijd goed wat de minimale en maximale wattage van een dimmer is en sluit nooit lampen aan die een hogere of een lagere wattage hebben.
  • Let ook goed op de voltage van de lampen. Het is namelijk zo dat 230V-lampen direct dimbaar zijn, maar dat je voor het dimmen van 12V-lampen wel een transformator nodig hebt.

In dit artikel heb je gelezen wat voor dimmers er beschikbaar zijn en welke keuzes er op je pad kunnen komen bij het uitkiezen van een geschikte variant. Met onze tips zorg je ervoor dat je je lampen altijd op een geschikte manier kunt dimmen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist