Welke soorten dakbeplating zijn er

en wat zijn de voor- en nadelen?

Dakbeplating wordt gebruikt om het dak van een gebouw te bedekken. Op die manier biedt het bescherming tegen regen en wind, maar zorgt het ook voor betere isolatie en een bepaalde uitstraling. Dakbeplating komt voor in allerlei verschillende soorten. Elk van die soorten heeft eigen kenmerken en daarmee ook eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we een aantal veelvoorkomende soorten dakbeplating en zetten we de voor- en nadelen voor je op een rij.

Sandwichpanelen

Om te beginnen zijn sandwichpanelen een veelvoorkomende vorm van dakbeplating. Ze bestaan uit een isolatiemateriaal dat tussen twee lagen buitenbekleding is geplaatst. Meestal zijn dit materialen zoals metaal, kunststof of antraciet. Sandwichpanelen in antraciet zijn de laatste tijd erg populair. Voordelig aan sandwichpanelen is de uitstekende warmte-isolatie, snelle installatie en het lichte gewicht. Dit maakt ze eenvoudig in gebruik en toch goed in functioneren. Wat sandwichpanelen minder goed maakt, zijn de beperkte ontwerpmogelijkheden en de slechte geluidsisolatie.

Dakpannen

Ook dakpannen worden veelvuldig gebruikt als dakbeplating. Ze staan bekend om hun traditionele uitstraling en zijn meestal gemaakt van klei of beton. Bij gebruik worden ze overlappend op het dak geplaatst. Hiermee wordt voorkomen dat regenwater tussen de pannen in kan komen. De belangrijkste voordelen van dakpannen als dakbeplating zijn de lange levensduur, goede weerbestendigheid en traditionele uitstraling. Toch zijn er ook nadelen van dakpannen te bedenken. Zo zijn ze zwaar van gewicht, moeilijk te installeren en vaak behoorlijk duur.

Golfplaten

Ook golfplaten zijn een populaire soort in de wereld van dakbeplating. Zoals de naam al zegt, bestaat het uit gegolfde platen van materialen zoals metaal of vezelcement. Golfplaten hebben meerdere voordelen. Zo zijn ze niet alleen duurzaam, maar ook licht van gewicht en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Bovendien zijn ze snel te installeren en erg goedkoop. Goedkope golfplaten kopen is wel afhankelijk van waar je ze aanschaft. Er bestaan namelijk ook duurdere exemplaren. Nadelen van golfplaten zijn de geluidsoverlast tijdens regenbuien, de beperkte isolatie en het geregelde onderhoud dat vereist is. 

Dakbeplating vormt een essentieel onderdeel van een sterk en mooi dak. Er zijn verschillende soorten dakbeplating beschikbaar met elk hun eigen voor- en nadelen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor sandwichpanelen. Hiermee voorzie je jezelf van een lichte en snelle optie. Daarnaast kun je ook voor dakpannen kiezen. Ze gaan lang mee en zien er traditioneel uit, maar zijn wel zwaar van gewicht. Tot slot zijn golfplaten ook een goede optie. Ze zijn snel te installeren, goedkoop en hebben weinig onderhoud nodig. 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist