Zorg dat je er warm bij zit

Welke radiator kies jij

Nu de winter weer voor de deur staat, willen we er allemaal warmpjes bij zitten. De meeste woningen worden nog steeds verwarmd door middel van radiatoren. Er  zijn echter verschillende soorten radiatoren om uit te kiezen. Iedere situatie vraagt om een andere radiator. Dit kan zowel uit praktische als esthetische overwegingen zijn. We zetten de diverse soorten radiatoren voor je op een rijtje.

Paneelradiator
We beginnen met de meest voorkomende soort radiator, namelijk de paneelradiator. Deze radiator bestaat uit een gesloten plaat die is voorzien van verticale kanalen, die we ribbels noemen. Dankzij deze ribbels wordt het contactoppervlak tussen de paneelradiator groter, waardoor de radiator veel sneller opwarmt. Om het totale oppervlak voor warmteafgifte te vergroten, bestaat een paneelradiator vaak uit twee of drie platen. Soms worden dunne geprofileerde platen achter of tussen de platen gemonteerd, om de convectie te vergroten.

Kolomradiator
Bij een kolomradiator wordt de warmte afgegeven door afzonderlijke warmtekanalen die met elkaar worden verbonden door verticale holle platen, die we ook wel de kolommen noemen. Hierdoor is het oppervlakte dat warmte verspreidt, veel groter dan bij een paneelradiator. Hierdoor is het een sterke radiator die veel warmte vasthoudt en afgeeft. Kolomradiatoren zie je vaak terug in hoge en grote ruimtes waar veel warmte nodig is. Ledenradiatoren zijn in vele uitvoeringen en kleuren verkrijgbaar en kunnen zowel horizontaal als verticaal worden opgehangen. Over het algemeen is een kolomradiator wel wat lastiger schoon te maken.
 

Convectorput
Ondanks dat het eigenlijk geen radiator is, willen we toch de convectorput niet onvermeld laten. Het verwarmingselement wordt onder de vloer geplaatst en is dus niet zichtbaar. Het rooster in de vloer boven de convectorput dient wel vrij te blijven. Een convectorput is met name handig voor openslaande deuren. Een tussenschot in de convectorput verdeelt de put in twee verschillende ruimtes. Koude lucht wordt vanuit de kamer in het eerste gedeelte gezogen en verwarmd. Via het tweede wordt de warme lucht terug de kamer in geblazen. Het verwarmingselement van een convectorput heeft weinig water nodig waardoor de warmte al binnen enkele seconden voelbaar is.

Elektrische radiator
Een elektrische radiator wordt meestal gebruikt als bijverwarming in koude perioden. Vaak gebeurt dit in ruimtes waar geen centrale verwarming aanwezig is, zoals een badkamer of toilet. Het grootste voordeel van een elektrische radiator is de flexibiliteit: waar een stopcontact is, kan er een geplaatst worden. Ook in stacaravans of recreatiewoningen wordt vaak een elektrische radiator geplaatst. Er zijn enorm veel soorten elektrische radiatoren verkrijgbaar. Een radiator aangesloten op het centrale verwarmingssysteem is op termijn echter altijd voordeliger.

Design radiator
Het oog wil natuurlijk ook wat! Veel huiseigenaren kiezen om die reden steeds vaker voor designradiatoren vanwege de esthetische upgrade van hun woning. Een designradiator kan zowel een paneel- als een ledenradiator zijn. De verschillen in ontwerp zijn enorm: het kan een radiator met ombouw zijn, met een geheel vlak paneel, of met een geïntegreerde radiatorkraan.

Plintverwarming
Plintverwarming bestaat uit een koperen buis met daarop speciaal gevormde aluminium verwarmingslamellen. De plintverwarming wordt op de plint gemonteerd en is gemakkelijk toe te passen in alle bouwplannen – zowel in nieuwbouw- als ook in bestaande bouw. Hierdoor heb je wel het comfort van een warme ruimte, zonder dat je een stuk muur hoeft op te offeren aan een radiator.

Raamradiator
Het kan zijn dat je ramen doorlopen tot aan de vloer. Dan is een raamradiator een prima oplossing. Het is een ledenradiator die maximaal 20 centimeter hoog is en aan de vloer wordt bevestigd in plaats van aan een muur. Om de lichtinval minimaal te verstoren is de ruimte tussen de leden groter dan normaal gesproken.

Vloerverwarming
Vloerverwarming is een verwarming die onder jee vloer wordt ingebouwd. Op deze manier wordt je huis verwarmd, waardoor je ook in de winter met blote voeten kunt rondlopen. Vloerverwarming wordt steeds populairder en in steeds meer woningen wordt er voor vloerverwarming als hoofdverwarming gekozen. Zo wordt het huis gelijkmatig verwarmd. Vloerverwarming werkt efficiënter dan een normale verwarming met een cv-ketel. Hierdoor bespaar je niet alleen op je energierekening, je bent ook nog eens milieubewust bezig omdat je minder gas verbruikt.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Verwarming?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist