Techneco verwarming

Toros Vision warmtepomp

Steeds meer calculerende woningeigenaren eisen van hun leverancier inzicht in de opbrengsten van een duurzame energie-installatie. Mensen willen maandelijks, wekelijks of misschien wel dagelijks kunnen zien wat hun investering in duurzame technieken hen oplevert. Een warmtepompsysteem zonder monitoring wordt steeds minder geaccepteerd. Techneco speelt daarop in door de nieuwe Toros Vision warmtepomp, die ze dit najaar introduceert, te voorzien van uitgebreide monitoring.




In de afgelopen decennia zijn vele duizenden warmtepompsystemen geïnstalleerd maar bij het leeuwendeel van deze systemen heeft de gebruiker geen of slechts marginaal inzicht in het presteren ervan. Ook exploitanten en installateurs kunnen vaak niet eenvoudig zien hoe de installatie functioneert en presteert. Daarom lanceert Techneco uit Delft een nieuwe range warmtepompen die wel een optimaal inzicht bieden in het presteren van het totale warmtepompsysteem. Daarmee loopt de nieuwe Toros Vision combiwarmtepomp niet alleen technisch voorop maar zorgt het toestel ervoor dat eigenaren en gebruikers meer inzicht én vertrouwen hebben in hun systeem.

"Monitoring van onze warmtepompen was altijd al mogelijk, maar door de gekozen techniek was het duur en voorbehouden aan installateurs of exploitanten. Wij merkten wel dat ook gebruikers willen weten wat de installatie doet en of zij inderdaad de energiebesparing realiseren die we hen in het vooruitzicht stellen. Daar hebben we de afgelopen periode hard aan gewerkt", zegt Pieter van Alphen, algemeen directeur van Techneco.

Multifunctioneel systeem
De nieuwe Toros warmtepomp is geschikt voor elke Nederlandse woning; van villa tot appartement. Eén warmtepomp kan een benodigd vermogen tot 12 kW leveren. In grotere woningen of panden waarin meer vermogen nodig is, kan men toestellen in cascade plaatsen. Ook is de Toros geschikt voor verschillende bronsystemen; van individuele en collectieve gesloten bodemwarmtewisselaars tot een collectief grondwatersysteem. Het nieuwe combitoestel is uit modules opgebouwd. De warmtepomp en het boilervat staan naast elkaar en zijn via een tweetal leidingen aan elkaar gekoppeld. Zo is het systeem zelfs in een kleine trapkast te plaatsen.

De eerste drie beschikbare vermogensklassen zijn 3, 5 en 9 kW. In 2014 voegt Techneco daar de 2 en 12 kW versie aan toe. De standaard boilermaten zijn 150, 210 en 300 liter, waarbij de 150 liter vooral geschikt is voor kleine, projectmatige woningen terwijl de 300 liter vooral in grote woningen en/of met ondersteuning van zonne-energie wordt toegepast. Zonder tussenkomst van het elektrisch element produceert de Toros tapwater van 60ºC. Naast de compacte behuizing en de modulaire opbouw valt vooral de lage geluidsdruk van 29 dBA op. Dit maakt het toestel ook geschikt om hem bijvoorbeeld in appartementen of corporatiewoningen te plaatsen.

Hoger rendement door zonneboiler
In de combinatie met een zonneboiler zal het rendement van de Toros flink toenemen. De zonnewarmte kan naar het boilervat stromen, maar ook direct naar de verdamperzijde. De regeling bepaalt of de beschikbare energie voor tapwater, verwarming of regeneratie van de bron wordt gebruikt. De gebruiker kan zelf aangeven of hij in de zomer de voorkeur geeft aan regeneratie of koeling. In de winter, als de warmte uit de zonnecollector vaak niet hoger is dan 30ºC, gaat deze energie in de regel direct naar de bron. Deze koppeling met zonnecollectoren zorgt dat de brontemperatuur over het hele jaar circa 3 tot 5 graden hoger ligt dan zonder deze regeneratie. De COP van het systeem kan daarmee op jaarbasis een halve punt stijgen. Bovendien zorgt de zonthermische installatie over het hele jaar gezien voor circa 40 tot 50% van de energie voor warm tapwater. De jaar-COP voor tapwaterproductie maakt daardoor een grote sprong. De bijdrage van de zon is ook in de monitoring terug te vinden.

Nauwkeuriger regelen
De Toros Vision monitoring is ontwikkeld in nauwe samenhang met de nieuwe versie van de Toros combiwarmtepomp. Daardoor is er nu een nieuwe regeling die alle energiestromen van de gehele installatie nauwkeurig meet en registreert. Hierdoor hebben de gebruikers niet alleen een geavanceerde kamerthermostaat, maar heeft men ook inzicht in de prestaties van de warmtepomp en ook van de zonnecollectoren die aan het systeem zijn gekoppeld. De Toros Vision regelt standaard weersafhankelijk voor zowel verwarmen als koelen. Volgend jaar worden nog weersvoorspellingen aan de regeling toegevoegd, waarmee het warmtepompsysteem nog een extra vijf tot zeven procent energie kan besparen.

"Het belangrijkste was dat wij onze afnemers een geavanceerde, gebruiksvriendelijke regeling wilden aanbieden. Tegelijk staat de overheid op het punt om via wetgeving te eisen dat eigenaren de energiehuishouding en de prestaties in kaart brengen. Met ons nieuwe systeem en de ingebouwde monitoring is dat nog een peulenschil", vertelt Van Alphen. De eenvoudigste bediening loopt via een OpenTherm kamerthermostaat van Honeywell. Maar, passend in het huidige tijdsbeeld kan de gebruiker er ook voor kiezen om de warmtepompinstallatie vanaf een kleuren touch screen met een diameter van 11 centimeter te bedienen en te monitoren. In elk geval gebeurt de bediening niet meer op het toestel zelf, maar vanaf een scherm in de woonkamer.

Op afstand bedienen
"Op dit moment toont het touch screen al het verbruik voor verwarming, tapwater en koeling en hun rendementen, maar ook de opbrengst van bijvoorbeeld een pv-systeem of een zonneboilersysteem zullen volgend jaar zichtbaar zijn. De komende jaren zullen wij dit steeds verder uitbouwen. Bovendien werken wij aan een app waarmee gebruiker én installateur in de nabije toekomst een aantal instellingen draadloos kan bedienen. Wel zal men dan een warmtepomp moeten kiezen die van de wifi-optie is voorzien", zegt Van Alphen. De warmtepomp met ingebouwde wifi-aansluiting zorgt er ook voor dat de installatie op afstand bedienbaar is. Dit is vooral handig voor installateurs die service, monitoring en onderhoud aanbieden.

Het installatiebedrijf kan, zodra de eigenaar toestemming geeft, via e-mail storingsberichten ontvangen. De servicemonteur kan zelfs tot op zekere hoogte zien welk type storing hij kan verwachten en, al anticiperend daarop, de juiste onderdelen of gereedschappen meenemen. Tevens kan men via internet de gegevens van de monitoring met installateurs, beheerders of exploitanten delen. Ook toekomstige software updates kunnen op afstand worden uitgevoerd. Voor Techneco zelf biedt de monitoring op afstand een ultiem middel om te kunnen benchmarken.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist