Nefit HR-ketel

EcomLine maakt plaats voor TopLine

Het laatste exemplaar van de Nefit EcomLine, de tot nu toe meest succesvolle HR-ketel ter wereld, rolde op 9 juli van de productielijn in Deventer. "De afsluiting van een bijzonder tijdperk", vindt Jan Blom, marketing manager van Nefit, "want de EcomLine is een begrip geworden in de Nederlandse installatie¬wereld. Er is vrijwel geen installateur die dit toestel niet heeft verkocht of on¬derhouden. Gelukkig hebben we met de Nefit TopLine een waardige opvolger."Sinds 1994 zijn meer dan 1 miljoen toestellen van de EcomLine-serie gemaakt en verkocht in binnen- en buitenland. In het topjaar 2000 alleen al werden meer dan 100.000 ketels aangesloten. EcomLine was het eerste toestel dat moduleerde op ruimtetemperatuur. Werkten de meeste ketels tot dat moment volgens het aan/uit-principe, de EcomLine paste het vermogen traploos aan de warmtevraag aan. Overigens was de warmtewisselaar van de EcomLine een doorontwikkeling van die van de Nefit Turbo (1980) de eerste HR-ketel ter wereld. Toenmalig projectleider Ontwikkeling Henk Wierenga, nu Productmanager, weet zijn opdracht nog exact: "Ontwerp een modulerend toestel, dat 10 dba stiller is dan de Turbo, voor dezelfde kostprijs. Behoud daarvan de sterke punten en verbeter de minder sterke punten."

Geluidsmaatregelen
Nico Pelleboer, destijds hoofd Engineering, herinnert zich dat het EcomLine-ontwerp voor die tijd veel nieuwigheden bevatte. "De thermostaat maakte plaats voor sensoren, een absolute innovatie in die tijd. Ook kwam er een keramische brander en een keramische gloeiplug in. Dat maakte de ketel bedrijfszekerder, met name in een natte omgeving." Door het modulerende karakter van de EcomLine zou de ketel zich ook anders gaan gedragen. Om dat in kaart te brengen, was veel onderzoek nodig, herinnert Wierenga zich: "Een ketel is net een orgel met één pijp die een eigen geluid maakt. Door onder meer de combinatie van nieuwe onderdelen produceerde de EcomLine verschillende toonhoogtes. Om die te neutraliseren, moesten we tal van geluidsmaatregelen nemen. Uiteindelijk zijn in de ketel zo'n zeven of acht oplossingen verwerkt, meestal onzichtbaar. Overigens hebben we daarmee in de markt wel letterlijk en figuurlijk de ‘toon gezet'!"

Co-makers
De EcomLine was leverbaar in verschillende types, van 22 tot 43 kW. Het populairste type werd de EcomLine Excellent, net als de EcomLine Classic bekend om zijn comfort, betrouwbaarheid en lange levensduur. Mantel en frame werden samen met meerdere toeleveranciers ontwikkeld. "Die gaven ons enorm veel input," zegt Willem Schintz (toen engineer, nu Technisch Inkoper). "Wij zagen onze toeleveranciers toen al als co-makers en dat was in die tijd nog behoorlijk uniek. Trouwens, in de loop van de jaren wonnen we daardoor diverse aanbestedingsprijzen, zoals de NEVAT-Misset Co-Purchaser Award die werd uitgereikt door Alexander Rinnooy Kan (op de VAT '94).

Dubbel gevoel
De ‘bedenkers' van de Nefit EcomLine hebben een dubbel gevoel bij de uitfasering ervan: "Dat de EcomLine goed in elkaar zat wisten we, maar dat hij 15 jaar lang zo'n stempel heeft kunnen drukken op de markt is bijzonder. Dus is het wel even wennen aan het idee dat nu echt de laatste van de band is gerold," aldus Wierenga. Met de opvolger TopLine zet Nefit echter het succesvolle concept van de EcomLine voort, zo stelt Jan Blom, "Met de verder doorontwikkelde warmtewisselaar is TopLine net zo comfortabel en duurzaam en nóg energiezuiniger én onderhoudsvriendelijker dan zijn voorganger. Bovendien is hij lichter, stiller en compacter. Zo streeft de bijvoor¬beeld de TopLine AquaPower Plus met zijn compacte, supergeïsoleerde voorraad¬boiler de meeste grote conventionele boilers voorbij en past hij één op één op de plek van de EcomLine. Dat scheelt de installateur montagetijd en materialen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Verwarming?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist