Infrarood warmtepanelen:
de weg naar erkenning
Infrarood warmtepanelen zijn al jarenlang op de markt verkrijgbaar. En infrarood warmtepanelen leveren op efficiënte wijze uiterst comfortabele warmte in huis. Ondanks de groeiende belangstelling, zijn deze panelen toch nog lang niet bij iedereen bekend. Dat geldt voor de consument, maar gek genoeg ook voor (te) veel professionals, zoals installateurs, projectleiders, architecten en energieconsulenten. Professionals die consumenten adviseren op gebied van duurzame manieren van verwarmen.
Het is deels ook wel te verklaren. In de zoektocht naar alternatieven voor gasverwarming, ligt de focus overwegend op warmtepompen. De lobby van de (grotere) ketelbouwers doet zijn werk en de aandacht wordt mede gevoed door de boegbeelden van de branche-organisatie van de installateurs, die al enige tijd alleen maar over warmtepompen prediken. Ook de overheid (RVO) doet, bewust of onbewust, mee. Immers, de duurzame gasvervangende ver-warmingssystemen die onder de ISDE (InvesteringSubsidie Duurzame Energie) regelingen vallen, zijn: warmtepompen, zonneboilers, pelletkachels en biomassaketels. Maar vreemd genoeg zitten de infrarood warmtepanelen daar niet bij, terwijl deze in tegenstelling tot bijvoorbeeld pelletkachels totaal geen fijnstof uitstoten! Als je vervolgens informeert bij het RVO waarom infrarood warmtepanelen niet zijn opgenomen in de subsidieregeling, krijg je als antwoord dat ze daar eigenlijk te weinig van af weten. Er is dus nog heel wat terrein te winnen!
Infrarood warmtepanelen creëren een heel comfortabele warmte. En ze doen dat in een ruimte ook efficiënt. Een gemiddeld paneel is binnen enkele minuten volledig opgewarmd en de stralingswarmte voelt als de warmte van de zon. De infraroodstraling warmt de objecten in de ruimte op. Dus niet alleen u als mens, maar ook de vloer, de meubels en de muren. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de ruimte (de lucht) waardoor deze opwarmt. Zo kan iedere ruimte ook middels een thermostaat prima op temperatuur worden gebracht en gehouden.
Infrarood warmtepanelen kun je zeer goed als alternatief voor gasverwarming inzetten. Dat geldt voor de toepassing als hoofd-verwarming (dus uitsluitend ver-warmen met infrarood panelen) maar ook als bijverwarming (lokaal in een ruimte warmte toevoegen, bijvoorbeeld in combinatie met vloerverwarming).
Voor de toepassing als hoofd-verwarming, is het van belang dat er een goede berekening wordt gemaakt van de benodigde hoeveelheid vermogen om zo’n ruimte goed op temperatuur te krijgen en te houden. Aspecten als "warmteverlies" (isolatie) en "koudevallen" (ramen, deuren, muren op het noorden, etc.) spelen een rol om tot een goed advies te kunnen komen. Een goede leverancier zal u daarin kunnen bijstaan. Te weinig geïnstalleerd vermogen, leidt tot teleurstelling, teveel geïnstalleerd vermogen kost onnodig extra geld. Het is feitelijk niet anders dan bij een con-ventionele CV-installatie: te kleine radiatoren krijgen een ruimte niet warm, te grote radiatoren is zonde van het geld.
Voor de toepassing als bijverwar-ming geldt dat er vooral gekeken wordt naar waar het extra warmtecomfort gewenst is. Als voorbeeld nemen we vloerver-warming. Heerlijk comfortabel maar om een ruimte van bijvoorbeeld 18 °C naar 21 °C te krijgen, ben je doorgaans even bezig. Dan kan een infrarood paneel, geplaatst boven de zithoek of eettafel, snel en efficiënt het gevraagde comfort leveren, waardoor je niet de hele ruimte hoeft "warm te stoken". Dat spaart ook nog eens energiekosten!
Ander voorbeeld is de badkamer. Om een radiator van een CV-installatie in de badkamer warm te krijgen, dien je doorgaans eerst beneden de thermostaat hoger te zetten. Daarmee stook je feitelijk het hele huis warm, terwijl men wellicht alleen een kwartiertje warmte nodig heeft tijdens de "badsessie". Een infraroodpaneel aan het plafond biedt dan uitkomst.
Zijn er dan helemaal geen nadelen aan infrarood panelen? Kost het bijvoorbeeld niet heel veel stroom? Is het niet veel duurder dan gas? Ja en nee. Uiteraard kunnen infrarood panelen, als je naar het geïnstalleerde vermogen kijkt, behoorlijk wat stroom vragen, zeker als je het als hoofdverwarming gebruikt. En als je ze allemaal tegelijk aan zou zetten en zou laten aanstaan. Maar dat is niet de praktijk. Het slimme is dat je per ruimte de panelen aanstuurt. Bijvoorbeeld met een thermostaat. Daarnaast staat een paneel niet doorlopend aan. Is een ruimte eenmaal op de ingestelde temperatuur (bijvoorbeeld 20 °C), dan schakelt de thermostaat het paneel uit. En weer aan als de temperatuur daalt. Net als bij een gewone CV-installatie. Afhankelijk van de buiten-temperatuur, de isolatie van het huis (warmteverlies) en de ingestelde temperatuur, zijn er praktijksituaties waarbij de panelen tussen de 20% en de 55% van de tijd aanstaan. En met de toenemende supergeïsoleerde woningbouw, zullen dergelijk waarden naar verwachting nog zakken.
Het eerlijke verhaal is dat als je puur naar verbruik kijkt, gas-verwarming gemiddeld genomen goedkoper is dan verwarmen middels infrarood panelen. Maar als je alle facetten meeneemt, dus ook de aanschaf, het (jaarlijks) onderhoud van de CV-ketel (geldt overigens ook voor warmte-pompen), de installatiekosten, de afschrijving en levensduur, dan wint infrarood het qua kosten per uur. Want het installeren van de panelen is vrij eenvoudig (dus snel) en de panelen zijn onderhoudsvrij. En hebben een gemiddelde levensduur van 20 tot 30 jaar (afhankelijk van de kwaliteit en het aantal branduren).
Uiteraard laat een combinatie met een eigen energieopbrengst, bij-voorbeeld met behulp van zonne-panelen, het rekensommetje er nog aanmerkelijk gunstiger uitzien.
Goed advies is het devies.
Als u overweegt om infrarood panelen te (laten) installeren, laat u dan goed voorlichten door een deskundige leverancier. Infrarood panelen worden, nu ze gaandeweg populairder worden, inmiddels overal aangeboden, maar niet elk paneel is van dezelfde kwaliteit. En waar heb je welk paneel nodig? Wat is de beste keuze? Glaspanelen bijvoorbeeld, zijn mooi, maar hebben een aan-merkelijk langere opwarmtijd dan de reguliere panelen. Glaspanelen zijn dus inefficiënter in gebruik.
De juiste panelen op de juiste plek, leveren het maximale comfort waar u jarenlang plezier van zult hebben
.
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.