Energie besparen

met slimme gadgets

Duurzaam verbouwen, energiezuinige huishoudelijke apparaten aanschaffen en energie vergelijken zijn gangbare methoden om het energieverbruik in je huis of appartement te verminderen en te zorgen voor een lagere energierekening. Wist je dat er tegenwoordig ook een aantal slimme gadgets op de markt zijn om je energierekening omlaag te brengen? Met een minieme investering kunnen deze eenvoudige technische hulpmiddelen voor een besparing van enkele honderden euro’s per jaar zorgen.

Slimme stekkers
Smartplugs of slimme stekkers zijn via het net verbonden met je tablet of smartphone. Vanaf afstand kun je de stroomtoevoer in- en uitschakelen naar op de stekker aangesloten apparaten. Met een app kun je de stekker zelfs programmeren. Maak aan- en uitschema’s en voorkom hiermee dat huishoudelijke apparaten of de airconditioning aan staan op momenten dat ze niet gebruikt worden. Een smartplug steek je simpelweg in een bestaand stopcontact. Met een enkele handeling maakt de stekker contact met het wifi-netwerk in de woning en kun je aan de slag. De prijs van een standaard smartplug schommelt rond de 20 euro. Afhankelijk van het aangesloten apparaat kan de investering zichzelf al binnen een jaar terugverdienen.

Stand-by-killer voor de televisie
Terwijl je televisie op stand-by staat verbruikt hij op jaarbasis enkele tientallen euro’s (extra) aan elektriciteit. Met een stand-by-killer voorkom je dit sluipverbruik. Het apparaat schakelt de tv volledig uit wanneer deze niet aangeschakeld staat. Zodra je de afstandsbediening op de televisie richt om hem aan te zetten, vangt ook de stand-by-killer het signaal op en wordt er weer elektriciteit doorgelaten. Een stand-by killer-kost gemiddeld 15 euro.

Slimme thermostaat
Een slimme thermostaat kost vandaag niet meer dan een klassiek model. Voor iets meer dan 100 euro haal je al een behoorlijk exemplaar in huis. Zoals de naam het doet vermoeden is een slimme thermostaat via wifi verbonden met het (inter)netwerk in je woning. Je kunt de centrale verwarming dus vanuit elke kamer bedienen. Ook vanuit een andere locatie, bijvoorbeeld je werkplek. Via een app op je smartphone of tablet zie je erop toe dat ruimtes niet onnodig verwarmd worden. De meeste modellen bieden ook mogelijkheden om de verwarming te programmeren. Zo krijg je veel meer controle op het energieverbruik van je huis of appartement. Een investering in slimme thermostaten heb je vaak al na een jaar terugverdiend.

Energiemonitor
Om effectief te besparen op energie is het handig om te weten waar de verspilling plaatsvindt. Een energiemonitor voorziet je van de nodige informatie. Het apparaat wordt achter de meterkast geïnstalleerd en detecteert welke toestellen op je elektriciteitsnetwerk zijn aangesloten en hoeveel energie ze gebruiken. Via wifi is de monitor ook verbonden met je net. Op je smartphone of tablet kun je de gegevens gedetailleerd monitoren en op basis hiervan energiebesparingen doorvoeren. Een degelijke energiemonitor kost tussen 100 en 200 euro.

Slimme-meter-apps
Energieleveranciers vinden het ook belangrijk dat je minder energie verbruikt. Om deze reden bieden een aantal leveranciers een slimme-meter-app aan. Dat doen zij niet alleen aan hun klanten, of althans niet allemaal. Een deel doet dit wel. Ook kosten sommige apps je iets, of heb je een extra apparaatje nodig moet betaal je abonnementskosten. Maar de meeste apps zijn eigenlijk gewoon gratis. En heel handig, want je hebt hiermee dagelijks inzicht in je energieverbruik en kunt dit vergelijken met het gemiddelde verbruik in Nederland.

Geen vervanging
Slimme gadgets dienen niet als vervanging van reeds bewezen manieren om energie te besparen. Je kunt dus nog steeds je energieverslindende apparaten vervangen door zuinigere modellen en de prijzen van energie vergelijken bij de verschillende aanbieders. En vind je het moeilijk om eraan te denken de lichten uit te zetten? Misschien heb je dan wat aan deze grappige stickers; als zijn die misschien eerder wat voor op een game- of kinderkamer.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist