De rol van de vloerverwarming verdeler

in jouw verwarmingssysteem

Het kiezen van de juiste vloerverwarming verdeler is van belang voor optimale efficiëntie en comfort van je verwarmingssysteem. In dit artikel gaan we dieper in op de technische voordelen van diverse soorten verdelers en hoe deze kunnen bijdragen aan een energiezuiniger en comfortabeler huis.

Wat is een vloerverwarming verdeler?

Een vloerverwarming verdeler regelt de verdeling van warm water vanuit de warmtebron naar de verschillende zones in je woning. Dit maakt het een essentieel onderdeel van elk vloerverwarmingssysteem. Het reguleert de waterstroom en temperatuur naar de vloerverwarmingsbuizen, waardoor een gelijkmatige verwarming van alle ruimtes wordt gewaarborgd. Voor de beste vloerverwarming verdelers kan je terecht bij Benem.

 

Soorten vloerverwarming verdelers

 • Verdeler met pomp: Ideaal voor systemen met een hogere watertemperatuur (HTV-systemen), zoals traditionele CV-ketels. Deze vloerverwarming verdeler bevat een pomp die ervoor zorgt dat heet water uit de CV-ketel gemengd wordt met het afgekoelde water dat terugstroomt van de vloerverwarmingsbuizen. Dit resulteert in een constante temperatuur van het water in de buizen.
   
 • Verdeler zonder pomp: Geschikt voor lage temperatuur systemen (LTV-systemen), zoals een warmtepomp of een CV-ketel van maximaal 40 graden. Deze vloerverwarming verdeler verdeelt het water direct naar de verschillende ruimtes en is energiezuiniger in gebruik. Na afloop stroomt het water zelf weer naar de warmtebron, waar het opnieuw opgewarmd wordt.


Technische voordelen

 •  Efficiënt energieverbruik: De moderne vloerverwarming verdelers bieden verschillende regulatiemogelijkheden voor het water en de warmte. Door precies te leveren waar het nodig is, wordt er efficiënt omgegaan met de energie.
   
 • Thermostaatfuncties: De temperatuurregeling zorgt ervoor dat het water naar de verdeler op een efficiënte manier wordt teruggemengd naar de juiste temperatuur. De aanvoertemperatuur is anders namelijk te hoog en kan vloerbeschadigingen veroorzaken. Het terugmengen van het hete water zorgt ervoor dat de watertemperatuur geschikt is voor de vloer.
   
 • Waterregulatie: De hoeveelheid warm water wordt geregeld door de instelbare debietregelaar in de vloerverwarmingsverdeler. Dit zorgt ervoor dat de zones in je woning gelijkmatig en comfortabel opgewarmd kunnen worden.

 

 Duurzaamheid en materiaalkeuze

 • Kunststof verdelers: De vloerverwarming verdelers van kunststof zijn dubbelwandig, waardoor er geen condensvorming plaatsvindt. Deze verdelers zijn ideaal voor zowel verwarming als verkoeling.
 • Stalen en RVS verdelers: De metalen vloerverwarming verdelers bieden een hoge duurzaamheid en levensduur. De stalen verdelers zijn vaak lager geprijsd en goed geschikt voor CV-ketels. RVS verdelers worden meestal gebruikt voor de verdelers zonder pomp. Ook wel bij verdelers met pomp wanneer er wordt overwogen om op een later punt over te schakelen naar een warmtepomp.

 

Overwegingen voor stadsverwarming

Voor woningen met stadsverwarming zijn specifieke verdelers nodig die aangepast zijn aan de technische eisen van deze systemen. Dit soort komt overeen met de verdeler met pomp, maar bevat een RTL-ventiel (retourtemperatuur-begrenzer) en een terugslagklep. Hiermee kunnen ook de woningen die aangesloten zijn op stadswarmte gemakkelijk gebruik maken van vloerverwarming systemen. Kleinere ruimtes kunnen efficiënt verwarmd worden met een RTL-ventiel, zonder dat een grote verdeler nodig is.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Verwarming?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist