Massaal oude verfblikken inwisselen

voor een beter milieu

Van 5 mei tot en met 15 juni kunnen consumenten hun oude emmers en blikken met verfrestanten inleveren bij alle winkels van Hubo, Fixet en Multimate. Het is de eerste keer dat zo’n grootschalige campagne in Nederland plaatsvindt, waarbij de consument oude verfresten kan inleveren bij veel winkels. Door de samenwerking met afvalverwerker SITA worden deze verfresten gerecycled tot nieuwe verf of nuttig toegepast. In ruil voor de oude verfblikken ontvangen consumenten een tegoedbon waarmee ze nieuwe verf kunnen kopen.
Voorheen was het alleen mogelijk oude verfblikken in te leveren bij de ‘milieu­straat’. Deelnemende winkeliers hopen dat consumenten massaal gehoor geven aan de actie om op deze manier de recycling van oude naar nieuwe verf een flinke boost te geven. Dit betekent een enorme ontlasting voor het milieu.

Hans van Hooren, initiatiefnemer: “Het is voor iedereen een bekend fenomeen: zolders, schuren en trapkasten vol met blikken verfresten. Vaak met de achter­liggende gedachte dat het vast nog wel eens van pas komt. Maar, in de praktijk blijven ze rustig 5 tot 10 jaar onaangeroerd staan. Met de verfblik-inwisselweken bieden we consumenten nu de kans hun blikken met verfresten in te leveren. Daartegenover staat een vergoeding waarmee ze nieuwe verf kunnen kopen. Beter voor de portemonnee, maar nog veel belangrijker, beter voor het milieu. We hopen met deze campagne toch minimaal zo’n 100.000 oude verfblikken in te zamelen.”

Oude verf recyclen tot nieuwe verf
Alle verfblikken die consumenten tijdens de verfblik-inwisselweken inleveren, worden ingezameld en verwerkt door Sita. De watergedragen verven worden sinds kort door het afvalverwerkingsbedrijf gerecycled; zij sorteert daartoe het afvalmateriaal, waarna zij de overgebleven verfstromen zuivert, filtert en bruikbare materialen test op kwaliteit. De bruikbare verfresten worden vervolgens verwerkt tot grondstof die door verffabrikanten kan worden gebruikt als ingrediënt voor de productie van nieuwe verven. Deze gerecyclede verf voldoet volledig aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf.

Massaal inleveren
Ongebruikte verfresten eindigen veelal in de schuur of bij het afval. Business Unit Directeur Jacob Huisman van SITA: “In Nederland belandt jaarlijks zo’n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Bij elke schilderklus blijft wel verf over; circa 20% per emmer of pot. Daarvan zou een kleine 3,5 miljoen kilo gerecycled kunnen worden.” De winkels die deze actie voeren hopen dan ook dat burgers massaal hun verfresten zullen inleveren tijdens de verfblik-inwisselweken, waardoor iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het recyclingproces en de kringloop daarmee compleet is.”

Naast de watergedragen verven zamelt SITA ook oplosmiddelhoudende verven in. Ook deze oude verf wordt nuttig toegepast door het blik te scheiden van de inhoud en deze op te werken tot een secondaire brandstof voor de cementindustrie. Hiermee vervangt het primaire brandstoffen zoals kolen en olie. Oude blikken gaan vervolgens terug naar de metaalindustrie om daar te worden hergebruikt.

Een levenscyclusanalyse, gedaan door de VVVF (branchevereniging van bedrijven in de verf- en drukinktindustrie), toont aan dat recycling van verf een milieuwinst van 72 procent oplevert en het hergebruik van verfrestanten de CO2-uitstoot in Nederland met ruim 11.000 ton vermindert.

Over DGN Retail
Verfblik-inwisselweken is een initiatief van DGN retail waarvan de formules Hubo, Fixet en Multimate, met in totaal 275 aangesloten ondernemers door heel Nederland, onderdeel uitmaken. DGN retail is de grootste serviceorganisatie voor zelfstandig doe-het-zelfondernemers in Nederland. De organisatie biedt aangesloten ondernemers een compleet pakket aan diensten ter ondersteuning van haar winkelformules.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Schilderwerken?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist