Rieten daken

voor het eerst goed te verzekeren

Een garantieverzekering op natuurproducten afsluiten is vrijwel niet mogelijk, aangezien verzekeraars de kwaliteit van het materiaal en de daarmee gepaard gaande risico’s niet goed kunnen inschatten. Met de rietgarantieverzekering via het Rietgarantplan, een initiatief van verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon en verzekeraar XL, is het voor het eerst mogelijk om rieten daken te verzekeren.

Rieten daken staan bekend om de karakteristieke uitstraling die ze een huis geven. Maar wie zelf een rieten dak heeft, weet dat het ook risico's met zich meebrengt. Want hoe heb je als leek de garantie dat het dak goed wordt aangelegd? En wat als blijkt dat het gebruikte materiaal van onvoldoende kwaliteit is, waardoor er problemen met het dak ontstaan? De rietgarantieverzekering biedt huiseigenaren de mogelijkheid om zich tegen deze risico's te verzekeren. Ook helpt het de betrokken partijen te bepalen wie verantwoordelijk is voor een eventuele schade.

Tot voor kort waren de verzekeringsmogelijkheden voor rieten daken zeer beperkt. Verzekeraars zijn terughoudend, omdat riet een natuurproduct is en zij de kwaliteit ervan moeilijk kunnen inschatten. Rietdekkers bieden in sommige gevallen wel zelf garantie op hun werk, maar dit zijn voornamelijk eenmansbedrijven. Bij een faillissement kunnen huiseigenaren een mogelijke schade niet meer claimen. Met de rietgarantieverzekering is dat verleden tijd. Het initiatief is de eerste verzekeringsoplossing voor verzekerde garantie op natuurproducten.

Inspectie en garantie
Wie zich aanmeldt voor de rietgarantieverzekering, maakt eerst online een afspraak met een onafhankelijke inspecteur via Rietgarantplan.nl, die de kwaliteit van het dak beoordeelt. Dit kan bij de oplevering van het nieuwe dak, of tot uiterlijk zes maanden hierna. Is het dak in orde, dan krijgt de huiseigenaar een certificaat. Na vijf jaar volgt een tussentijdse inspectie.

Met het certificaat zijn huiseigenaren met een rieten dak verzekerd tegen materiële schade. Ook de verbeteringskosten, herkeuring van het dak en kosten voor tijdelijk herstel worden vergoed. De verzekering dekt bovendien de kosten die gemaakt worden wanneer bewoners tijdelijk ergens anders moeten overnachten. Het certificaat biedt rietdekkers een mogelijkheid om de kwaliteit van hun werk aan te tonen. Ook helpt het keurmerk financiers van woningen de waarde van een bestaand pand met een rieten dak beter te bepalen.

Huiseigenaren die een huis laten bouwen, kunnen de rietgarantieverzekering uitbreiden tot een volledige CAR-verzekering (Construction All Risks), waardoor het gehele bouwproject is verzekerd.

Houvast voor beoordeling rieten daken
"Een goed rieten dak gaat minimaal vijfentwintig jaar mee, maar daken met een veel langere levensduur zijn geen uitzondering," zegt Eugene Koster, Managing Director Construction & Engineering bij Aon Risk Solutions. "Het risico op problemen is echter groot als het dak verkeerd is aangelegd. Oorzaken van een veel te korte levensduur zijn bijvoorbeeld een dak dat niet dik genoeg wordt aangelegd of een constructie die niet dampdicht is. Ook verkeerde materiaalkeuze en een te flauwe hellingshoek maken dat een rieten dak minder lang meegaat.”

De rietgarantieverzekering biedt huiseigenaren een middel om het specialistische werk van een rietdekker te beoordelen. "Het helpt huiseigenaren om werk waar zij geen verstand van hebben, te keuren. Het rapport van de inspecteur biedt houvast om het gesprek aan te gaan met de rietdekker in het geval er iets niet in orde is. Uit de keuring blijkt ook of het dak dampdicht is en daardoor minder brandgevaarlijk."

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist