Overstappen energie?
5 dingen om rekening mee te houden
Je energiecontract vergelijken: niet het leukste klusje. Maar soms toch wel echt de moeite waard. Helemaal als je al jaren niet bent overgestapt. Dan is de kans groot dat je flink kunt besparen op je energiecontract. Hieronder beschrijft Independer de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je wilt overstappen.
-
Einddatum van je huidige energiecontract
Voordat je overstapt, is het handig om te weten tot wanneer je huidige energiecontract loopt. Loopt je huidige contract nog terwijl je overstapt naar een andere energieleverancier? Dan is de kans groot dat je een overstapboete moet betalen.
-
Wat voor een meter heb je?
Ook moet je weten of je een enkele of dubbele meter in huis hebt. Heb je een dubbele meter, dan kun je bij sommige leveranciers niet kiezen voor levering tegen een enkel tarief. En dat kan voordeliger zijn als je tijdens normaal tarief veel energie verbruikt. Heeft dat je voorkeur? Check dit dan van tevoren goed bij de energieleverancier van je keuze.
-
Heb je stadsverwarming?
Heb je in je (toekomstige) huis stadsverwarming? Dan hoef je alleen stroom af te sluiten. Stadsverwarming, ook wel blokverwarming genoemd, is dan vaak per wijk, blok of straat ondergebracht bij een vaste energieleverancier. Hier heb je zelf dus geen keuze in. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) zorgt ervoor dat dit tegen redelijk tarieven gebeurt.
-
Staat er een verhuizing op de planning?
Heb je een nieuwe woning of staat dat op de planning? Dan moet je niet vergeten rondom de verhuizing te kiezen voor een andere energieleverancier op je nieuwe adres of een adreswijziging door te geven aan je huidige leverancier. Je mag namelijk bij de meeste energieleveranciers niet je contract beëindigen met een verhuizing als reden. Tenzij je contract vrij opzegbaar is. Dan is een verhuizing een geschikt moment om eens naar je contract te kijken en is je energie vergelijken een goed idee.
Stap je over terwijl je contract nog niet is afgelopen? Dan kan de leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Controleer dit dus goed, zodat je niet voor verrassingen komt te staan en je onderaan de streep alsnog teveel betaalt.
-
De duur van je nieuwe energiecontract?
Tot slot is het belangrijk om goed na te denken voor welke periode je een nieuw energiecontract afsluit. Kies je voor een vast contract of voor onbepaalde tijd? Je kunt een contract namelijk zomaar (kosteloos) opzeggen. Verstandig om hier dus over na te denken. Houd hierbij vooral rekening met je energieverbruik: verwacht je daarin op de korte termijn veranderingen? Door bijvoorbeeld gezinsuitbreiding. Dan is het niet altijd verstandig lang aan een vast contract vast te zitten.
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.