Makkelijk, energiezuinig en gezond (ver)bouwen

Eén vergunning voor (ver)bouwen

Wie in of rond het huis wil (ver)bouwen heeft per 1oktober 2010 nog maar één vergunning nodig: de omgevingsvergunning, gemakkelijk digitaal aan te vragen via omgevingsloket.nl.
Huiseigenaren met (ver)bouwplannen doen er tevens goed aan stil te staan bij de mogelijkheden hun woning energiezuinig te verbouwen.



Wie een huis of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor wonen, ruimte en milieu met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders. Door de invoering van de omgevingsvergunning worden 26 vergunningen en 1600 formulieren ondergebracht in één vergunning, de zogenoemde omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning kan digitaal worden aangevraagd via omgevingsloket.nl, dus vanuit huis, 24 uur per dag. Automatisch komt deze bij de desbetreffende gemeente terecht. Die behandelt de aanvraag in één procedure en één besluit. En er is ook maar één inspraak- en beroepsprocedure. Deze nieuwe procedure maakt het makkelijker, sneller en goedkoper voor aanvragers.

Doe de vergunningencheck
Via de vergunningencheck op omgevingsloket.nl kun je eerst kijken of een bouwplan vergunningplichtig is. En zo ja, voor welke onderdelen of activiteiten je toestemming nodig hebt. Op basis daarvan stelt de module automatisch het aanvraagformulier samen. Dit kan de aanvrager digitaal indienen evenals alle bijlagen zoals bouwplannen en -tekeningen. De aanvrager krijgt een ontvangstbevestiging. Vervolgens volgt een bericht vanuit de eigen gemeente over kosten, procedure en besluitvorming. De gemiddelde doorlooptijd voor het aanvragen van een eenvoudige omgevingsvergunning is ongeveer acht weken.

Lagere energierekening, hogere verkoopwaarde
Huiseigenaren die toch al gaan verbouwen kunnen vele voordelen behalen als zij de woning meteen zo energiezuinig en gezond mogelijk maken. Een goed geïsoleerd en geventileerd huis met een zuinige verwarmingsketel zorgt voor een fors lagere energierekening. Daarbij vergroten isolatie en ventilatie het wooncomfort (minder geluidsoverlast, aangename temperatuur: koel in de zomer, warm in de winter en de juiste luchtvochtigheid). Ook als ramen en kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn kan het aanschaffen van isolerend glas al rendabel zijn. Door de besparing op de stookkosten verdient deze investering zichzelf terug. Daarnaast verkopen energiezuinige woningen beter en hebben ze een hogere verkoopwaarde. Maar energiebesparing is natuurlijk niet alleen goed voor de portemonnee, ook het klimaat profiteert ervan.



Honderden euro besparen

Het verwarmen van een goed geïsoleerd huis kost maar een derde van de hoeveelheid gas die een slecht geïsoleerd huis nodig heeft. Isolatie voorkomt dat warmte ontsnapt via het dak, de muren, ramen en de vloer. Dit kan jaarlijks 1350 kubieke meter gas schelen, ofwel bijna 825 euro per jaar (prijspeil 2009).

Goede ventilatie
Goede isolatie van de woning scheelt veel stookkosten. Maar in een goed geïsoleerd huis is regelmatig ventileren wel noodzakelijk, anders komt er te veel vocht in huis en kunnen schadelijke stoffen (zoals schimmels en mijten) zich ophopen. Dat kan gezondheidsproblemen opleveren. Zo hebben bewoners van vochtige huizen vaker luchtwegklachten dan bewoners van huizen waar geen vochtproblemen zijn.
Behalve een goed ventilatiesysteem kunnen huiseigenaren verbeteringen aanbrengen als:
• het vervangen een open geiser (zonder rookgasafvoer naar buiten) door een gesloten warmwatertoestel.
• het huis verdelen in afsluitbare ruimtes, zoals een gesloten keuken of badkamer, en het aanbrengen van tochtdeuren in hal en bij de trap. Ventilatie voert de vochtige en vervuilde lucht af. Tegelijkertijd dient hiervoor in de plaats verse lucht te komen.
• bij het isoleren regelbare ventilatiemogelijkheden installeren.
• in vochtige ruimtes kiezen voor materialen die schimmelvorming voorkomen (zoals tegels op de wanden in plaats van latexverf).
Zie voor meer tips en de ventilatietest, www.minvrom.nl en de informatie op www.milieucentraal.nl.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist