Je woning energieneutraal maken
Begin met isolatie
Energieneutraal wonen is een trend die steeds verder doorzet. In Nederland is het streven dat alle woningen die nieuw gebouwd worden vanaf 2020 vrijwel volledig energieneutraal zijn. Dat houdt in dat de nieuwe woningen standaard worden uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp en andere energiebesparende opties. Ook het energieneutraal maken van bestaande woningen wordt extra gestimuleerd door middel van subsidies. Wil jij je woning energieneutraal maken? Zó doe je dat!
Begin met isolatie
Bij een bestaande woning is het verstandig om te beginnen met het op peil brengen van de isolatie. Zonnepanelen en een warmtepomp hebben alleen zin als de energie zo goed mogelijk benut wordt. Warmteverlies is dan een verspilling van kostbare energie. Je isolatie kun je op verschillende manieren verbeteren:
- Binnen- of buitenmuur isolatie
- Betere kozijnen en ramen (driedubbel glas)
- Dakisolatie
Een aantal van deze isolaties wordt door de overheid gesubsidieerd, waardoor de kosten meevallen. Wil je de buitenmuren isoleren? Overleg dan met de buren, want het aanzicht van de woning veranderd hierdoor. Bij een vrijstaande woning kun je kiezen voor een rieten dak, dat een zeer goede isolatiewaarde heeft als het een gesloten kap betreft.
Installeer ventilatie met warmteterugwinning
Als de woning goed geïsoleerd is, is er weinig verse luchtstroom meer. Daarom is ventilatie een must. Veel moderne woningen hebben schimmelproblemen omdat er geen goede ventilatie is. Natuurlijk wil je niet dat de ventilatie weer zorgt voor warmteverlies. Daarom kies je het beste voor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning of warmterecuperatie. Zo gaat er weinig energie verloren en heb je toch een goede luchtkwaliteit in huis.
Zonnepanelen op het dak
Nu je zo weinig mogelijk energie verliest, wordt het tijd om energie te gaan opwekken. Dat doe je door middel van zonnepanelen. De kosten van zonnepanelen zijn minder hoog dan veel mensen denken. Je verdient ze vanzelf weer terug, zeker wanneer je maar weinig energieverlies hebt. De kosten van zonnepanelen verdienen de meeste mensen in 6-8 jaar terug. Daarna is het alleen nog maar winst maken! Check ook even of er misschien een subsidie van je gemeente is, waardoor de kosten van je zonnepanelen nog lager uitvallen.
Stoppen met het gebruik van gas
De meeste huizen in Nederland worden verwarmd middels een CV-ketel. Dat is op zich een energiezuinige oplossing, maar helaas wordt er gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. Zoals in Groningen gemerkt wordt, levert gasgebruik allerlei problemen op. De overheid stimuleert dus het verminderen van gasgebruik. Een warmtepomp is een goed alternatief voor de CV-ketel. Een hybride warmtepomp neemt deels het werk van de ketel over, maar een volledige warmtepomp maakt een CV-ketel zelfs overbodig. Een warmtepomp gebruikt alleen elektriciteit en dat kun je zelf opwekken met je zonnepanelen. Als je nog op gas kookt, is dit het moment om over te stappen op inductie. Zo zorg je ervoor dat je helemaal geen gas meer nodig hebt.
Energieneutraal wonen betekent niet dat je geen energie meer gebruikt. Het betekent wel dat je zelf evenveel energie opwekt dan je gebruikt. Je zult in de winter nog steeds stroom moeten kopen, omdat zonnepanelen dan te weinig opleveren. Maar in de zomermaanden zul je het overschot aan energie dat de zonnepanelen geven, weer terugleveren aan het net. Zo ontstaat een cyclus waarbij je onder de streep praktisch op nul uitkomt. De investering die je hiervoor moet doen, verdient zichzelf na een aantal jaren weer terug. Waardoor de beslissing niet alleen heel voordelig is voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!
Een goed advies is goud waard
Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.