Is de ventilatie in jouw woning op orde?

Ventilatie

Jarenlang zijn we in Nederland vooral heel druk geweest met het perfect afdichten van onze woningen. Van enkel glas naar dubbel, isolerend glas. Van houten kozijnen, die niet altijd perfect aansloten, naar kunststof. Iedere kier in huis werd afgedicht, in het kader van betere isolatie. Maar alhoewel isoleren natuurlijk prima en hartstikke duurzaam is, werd in veel gevallen een heel belangrijk ander aspect over het hoofd gezien: ventilatie. Onze huizen zijn vaak zo goed geïsoleerd, dat er nauwelijks frisse lucht naar binnen kan stromen, en de boel totaal niet goed wordt geventileerd. De hoogste tijd om hier eens mee aan de slag te gaan.

Meer dan even de ramen openzetten


Je zet vast en zeker geregeld de ramen in de slaapkamer even open om de boel te laten luchten. Misschien slaap je zelfs wel met een klein raampje open. Prima! Zo ververs je de lucht in ieder geval een beetje. Maar ventileren is meer dan zo nu en dan een raam openzetten in een enkele ruimte. Sluit je de ramen weer, dan kan de lucht namelijk direct weer nergens naartoe. Dat is vooral niet goed als je lang in een ruimte verblijft. De lucht die mensen uitademen bevat namelijk ‘afvalstoffen’, omdat we een groot deel van de zuurstof die we inademen gebruiken voor processen in ons lichaam. Iedere keer als we in-en-uitademen wordt dus een deel van de zuurstof in een ruimte vervangen door andere stoffen, wat de kwaliteit van de lucht niet ten goede komt. Door even een raam te openen ververs je de lucht, wat goed is, maar zodra je het raam weer sluit begint het proces van voren af aan.

Hoe doe je het goed?


Goed ventileren is dus meer dan even een raampje open. In een ideale situatie houd je continue in alle ruimtes de ramen open; zo ben je gegarandeerd van frisse lucht. Natuurlijk is dat niet altijd mogelijk of wenselijk. Om die reden kunnen ventilatieroosters al een goede keuze zijn, omdat er hierdoor altijd enige stroming van verse lucht mogelijk blijft. Om de boel echt goed geventileerd te houden, is een goed ventilatiesysteem echter een aanrader.

Hierdoor blijft er een continue luchtstroom in stand, welke zonder dat je hier omkijken naar hebt continue ‘vieze’ lucht afvoert en weer frisse aanvoert. Er zijn systemen die dit doen zonder daarbij de warmte die de centrale verwarming heeft verzorgd naar buiten af te voeren, wel zo duurzaam. Zo kun je zelfs in de winter steeds frisse lucht van buiten naar binnen halen, zonder de stookkosten enorm op te zien lopen.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist