Hét dilemma bij renoveren

vervangen of behouden?

Het behouden van vintage elementen tijdens het renoveren is een prachtige manier om de charme van je huis te behouden. Maar soms kost een herstelling te veel geld of misschien valt iets zelfs niet meer te herstellen. In dat geval is de beslissing natuurlijk snel gemaakt, maar wat doe je in de andere gevallen: vervangen of behouden?

1. Bewaar oude ramen en deuren

Oude ramen en deuren zijn vaak rijk aan karakter en ambachtelijk vakmanschap. Het is dus vaak de moeite om deze te behouden en niet te moderniseren. Repareer eventueel beschadigde glas-in-loodramen, schuur en schilder oude deurkozijnen en vervang versleten hardware met authentieke replica's. Door deze vintage elementen te behouden, behoud je de architecturale integriteit van je huis.

2. Herstel originele vloeren en tegels

Vaak zijn originele vloeren en tegels de juweeltjes van een oud huis. Overweeg daarom om deze te behouden en te herstellen in plaats van ze te vervangen. Laat bijvoorbeeld houten vloeren schuren en opnieuw afwerken om hun oorspronkelijke glans terug te brengen of voeg ontbrekende tegels toe aan historische vloerpatronen.

3. Upcycle vintage meubels en accessoires

Geef oude meubelstukken en accessoires een nieuw leven door middel van upcycling. Zoek naar vintage items op rommelmarkten of in kringloopwinkels en geef ze een make-over met verf, nieuwe stoffering of reparaties met een buiskoppeling. Transformeer bijvoorbeeld een oude koffer tot een unieke salontafel of gebruik antieke kandelaars als decoratieve accenten in je interieur. Door creatief te zijn met vintage vondsten kan je een persoonlijk tintje toevoegen aan je renovatieproject.

4. Behoud originele bakstenen en stenen muren

Beschikt je huis over originele bakstenen of stenen muren? Overweeg dan om ze bloot te leggen en te behouden als decoratieve accenten. Reinig en herstel beschadigde stenen en voeg indien nodig voegwerk toe om hun structuur te versterken. Deze ruwe en authentieke materialen geven extra textuur en karakter aan je interieur en dienen als herinnering aan het verleden van je huis.

4. Restaureer historische kenmerken in de keuken en badkamer

Keukens en badkamers zijn vaak de focus van renovatieprojecten vanwege hun functioneel karakter, al is het mogelijk om historische kenmerken in deze ruimtes te behouden. Herstel originele gootstenen, kranen, en tegels in plaats van ze te vervangen. Behoud bijvoorbeeld een vintage gootsteen in de keuken of een oud voetbad in de badkamer en integreer ze in een eigentijds ontwerp. Overige elementen zoals een bad, douche of kookvuur vervang je dan weer best vanwege de sterk geëvolueerde technologie. Het gebruik van buizenkoppelingen kan hier goed van pas komen. 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist