Groepenkasten vervangen

welke materialen heb je nodig?

Iedere moderne woning heeft stroom nodig. We gebruiken stroom tegenwoordig voor alles. We voeren er huishoudelijke taken mee uit, zoals het doen van de afwas of het koken. Ook gebruiken we stroom om televisie te kijken, elektrische apparaten op te laden en de verlichting te regelen. Alle elektriciteit in een woning komt voort uit een groepenkast. Soms kan het nodig zijn om deze te vervangen. Wil je weten hoe dit in zijn werk gaat, lees dan dit artikel. 

Wat is een groepenkast?

Een groepenkast zit in ieder huis. We kennen het ook wel als een meterkast of stoppenkast. Deze groepenkast heeft verschillende functies. Allereerst verdeelt een groepenkast alle stroom over de benodigde plekken in het huis. Staan er verschillende apparaten tegelijkertijd aangesloten op het netwerk, dan zorgt de groepenkast ervoor dat al deze apparaten functioneren naar behoren en de juiste hoeveelheid stroom krijgen. 

Ook zorgt een groepenkast voor bescherming van het huis en de elektriciteit. Het kan namelijk zo zijn dat het stroom overbelast raakt. In dat geval zorgt de groepenkast ervoor dat de elektriciteit uitgeschakeld wordt en er geen verdere schade ontstaat. Verder kan er kortsluiting ontstaan. Ook dan zorgt de groepenkast ervoor dat er verder niets ergs gebeurt.  

Onderdelen van een groepenkast

Je kan een groepenkast samenstellen met verschillende onderdelen. Dit kan verschillen per woning. Over het algemeen heeft een groepenkast een hoofdschakelaar, een aardlekschakelaar, een aardlekautomaat en een installatieautomaat. Ook een kWh-meter of een DIN-rail stopcontact kunnen onderdeel zijn van een groepenkast. 

Wat heb je nodig om een groepenkast te vervangen?

Ben je van plan om een groepenkast te vervangen, dan heb je wel de juiste materialen nodig. Allereerst moet je beschikken over de nieuwe onderdelen die in de groepenkast moeten komen. Denk hierbij aan de onderdelen die in de vorige alinea genoemd werden, zoals de hoofdschakelaar en de installatieautomaat. Om alle componenten goed aan te sluiten heb je ook de juiste bedrading nodig. Zonder deze bedrading zal de elektriciteit nauwelijks of niet werken. 

Het is een hele klus om een groepenkast te vervangen. Dit is niet voor iedereen weggelegd, want je moet er zeker handig in zijn. Zowel het verwijderen van de oude groepenkast als het installeren van de nieuwe onderdelen komt heel precies. Het kan daarom verstandig zijn om een specialist in te schakelen. Deze weet precies wat er moet gebeuren en hoe eventuele problemen opgelost kunnen worden. 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist