Duurzaam wonen

5 tips

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Zeker nu er ook in Europa beslissingen worden gemaakt aangaande het milieu. Nederland moet zich aan de regels houden en drastisch minder CO2 uitstoten. Om dat te bereiken zullen we allemaal duurzamer moeten gaan leven. Maar hoe doe je dat? Dit zijn 5 tips om duurzamer te wonen!

1. Je huis duurzaam verwarmen

Haast alle Nederlandse woningen hebben een gasaansluiting. En bij de meeste huishoudens wordt die aansluiting gebruikt door een Cv-ketel om het huis en water te verwarmen. Helaas is gas een fossiele brandstof met veel CO2-uitstoot. Het is dus goed om over te stappen op andere energiebronnen. Met een goede warmtepomp kun je bijvoorbeeld gebruik maken van de energie in de aardbodem of in de buitenlucht om je huis te verwarmen. Je kunt ook kiezen voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing, wat vooral praktisch is als je huis nog onvoldoende geïsoleerd is.

2. Wek zelf energie op

Zelf energie opwekken wordt steeds gebruikelijker. Zonnepanelen zijn niet zo duur om te installeren en ze verdienen zichzelf al vrij vlot terug. Als je overstapt van gas naar een andere energiebron, gebruik je haast altijd meer elektriciteit. Kun je die zelf opwekken, dan is het nog veel voordeliger om over te stappen naar een andere energiebron.

3. Zorg voor goede isolatie

Duurzaam wonen lukt alleen als je minder energie gaat verspillen. Een van de belangrijkste verspillers is slechte isolatie. Je verwarmt je huis, maar vervolgens verdwijnt heel veel van die warmte gewoon naar buiten. Daardoor gebruik je veel meer energie dan eigenlijk nodig is. Zorg dus voor goede isolatie als je duurzamer wilt wonen. Er zijn mogelijkheden genoeg: kruipruimte-isolatie, vloerisolatie, gevelisolatie, dakisolatie enzovoorts.

4. Beperk je energieverbruik

Duurzaam wonen kan natuurlijk gedaan worden door grote ingrepen. Maar vaak kosten die best veel geld. Het is bijvoorbeeld best een grote stap om een warmtepomp of zonnepanelen te nemen. Gelukkig kun je ook in het klein al heel wat besparen. Zet bijvoorbeeld de thermostaat een half graadje lager. Douche een paar minuten korter. Vervang alle lampen in huis voor LEDs. Op deze manier kun je al heel wat duurzamer leven zonder dat je grote investeringen moet doen.

5. Koop duurzame producten

Duurzaam wonen gaat niet alleen om het beperken van het energieverbruik. Het gaat er ook om op een goede manier om te gaan met het milieu. Dat doe je door het aanschaffen van duurzame producten. Ga je voor nieuwe houten meubels? Kijk of ze het FSC-keurmerk hebben. Check bij kleding ook op duurzame keurmerken. Tijd voor een nieuwe vloer? Kijk dan ook vooral naar de levensduur van de vloer. Een goedkoop laminaatvloertje gaat soms maar 5-7 jaar mee, terwijl een PVC vloer wel 15-20 jaar mee gaat. Je maakt dan een duurzamere keus met een vloer die langer meegaat, omdat er minder materiaal wordt gebruikt en er minder afval ontstaat.

Duurzaam wonen heeft veel aspecten. Je kunt duurzamer wonen door te investeren, door aanpassingen in je dagelijks gedrag te maken en door duurzame keuzes te maken bij het aanschaffen van nieuwe spullen. Het mooist is het natuurlijk als je een combinatie van deze duurzame oplossingen kunt maken. Zo woon je een stuk duurzamer en ben je goed bezig voor jezelf, voor het milieu en voor je portemonnee.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist