Douglas hout

Een aantal voor- en nadelen

Ben je opzoek naar hout voor een volgend bouwproject? Wil je graag de voor- en nadelen weten van Douglas hout? Overweeg je om Douglas hout aan te schaffen? Je vindt hier een aantal voor- en nadelen als je besluit om gebruik te gaan maken van Douglas hout, een speciale houtsoort gewoon uit Europa en niet uit tropische regenwouden.

De prijs van dit hout is best aantrekkelijk te noemen
Een mooi aantrekkelijk voordeel van Douglas hout is de prijs. Dit is meteen één van de grootste voordelen van dit houtsoort. Besluit je om het hout glad te schaven dan betaal je daar natuurlijk wel meer voor, maar je bent nog steeds veel en veel goedkoper uit dan met bijvoorbeeld eikenhout.

Sterk, stabiel en recht
Douglas hout kan gezien worden als sterk, stabiel en recht. Daarnaast is een voordeel dat je het hout helemaal makkelijk machinaal kunt verwerken. Zo is het zagen en boren bij Douglas hout een stuk makkelijker dan bij bijvoorbeeld eikenhout. Andere interessant voordeel is de kleur van dit hout. Douglas hout staat namelijk bekend om z’n warme kleuren. Met het jaar vergrijst het en wordt het heel fraai en egaal. Vind je zo’n grijze kleur niet helemaal je ding dan kun je ervoor kiezen om het hout te laten behandelen. Daarnaast bestaat Douglas hout bijna altijd uit kernhout. En kernhout is nu net een beetje duurzamer dan bijvoorbeeld grenen en is ook nog eens beter bestand tegen allerlei soorten schimmels. Voordelen met Douglas hout heb je genoeg, maar toch zijn er ook een aantal nadelen op te noemen.

Lange levensduur is impregneren
Mooi dat er genoeg voordelen zijn, maar Douglas hout heeft ook zo z’n nadelen. Wil je lang genieten van Douglas hout dan is het nodig om het hout te laten impregneren. Als je het hout onbewerkt laat dan gaat het ongeveer 10 jaar mee. Laat je het impregneren dat gaat het zo’n 15 jaar mee. Dit geldt overigens ook voor het vergrijzingsproces. Douglas hout is redelijk bestand tegen vocht, maar je doet er toch verstandig aan om palen 5 tot 20 centimeter boven het maaiveld te plaatsen. En dan het liefst op bijvoorbeeld betonpoeren. Daarnaast zet Douglas hout in het najaar uit door vocht en in de zomer krimpt het. Dit kan zorgen voor scheuren in het hout en dat is een karakteristiek van het hout. Heeft geen invloed op de kwaliteit en Douglas hout is altijd een houtsoort waar je te maken krijgt met krimp- en kopscheuren. Het hout is een hardhout soort en dat maakt het lastig om met handgereedschap te bewerken.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist