Bouwregelgeving

Waar moet u op letten

Alle bouwwerken moeten aan bepaalde eisen voldoen.  De eigenaar van het bouwwerk is daarvoor verantwoordelijk. Het is dan ook zaak, dat U op de hoogte bent van deze regelgeving.

Veel van deze regels zijn vastgelegd in het bouwbesluit. Deze is beschikbaar op www.bouwbesluit.nl Wat hier omschreven staat, zijn minimale eisen, waaraan voldaan moet worden. Helaas zijn veel zaken dusdanig omschreven, dat zeker voor een leek, lang niet altijd duidelijk is, wat er bedoeld wordt.
Ook wordt verwezen naar zogenaamde NEN-normen. Deze zijn echter weer alleen tegen betaling te verkrijgen. Verder hebben wij te maken met de BOR. (besluit omgevingsrecht) Hierin kunnen we onder andere vinden, wat we vergunningsvrij mogen bouwen. Vervolgens hebben we ook nog gemeentelijke bepalingen, als het bestemmingsplan.

Diverse zaken dienen berekend te worden en deze berekeningen kunnen behoorlijk complex zijn. Zeker als je bedenkt dat deze volgens de laatste normen opgesteld moeten worden. Hierbij kun je denken aan ventilatie- en daglichtberekeningen, maar zeker ook aan constructieberekeningen.

Verder is er voor verschillende zaken is ook een ontheffing mogelijk. (tot rechtens verkregen nivo)
Bijvoorbeeld binnendeuren moeten tegenwoordig 2300 mm hoog zijn. Veel deuren in oudere woningen zijn 2000 of 2100 mm hoog. Bij een verbouwing mogen deze blijven zitten en nieuwe deuren mogen middels genoemde ontheffing eenzelfde hoogte krijgen. Voor elke verbouwing, waarmee de constructie wordt aangepast, is vergunningsplichtig, met uitzondering van een uitbouw.

Wilt U een opening maken in een dragende wand (bijvoorbeeld tussen woonkamer en keuken) moet U dus vergunning aanvragen. Als U met een uitbouw de constructie voor stabiliteit van het pand geheel weg haalt behoeft er geen vergunning te worden aangevraagd.

Bij een tussenwoning mag je vaak een aanbouw vergunningsvrij plaatsen, terwijl de hoekwoning wel een vergunning moet aanvragen. (niet in alle gevallen)

Op internet zijn diverse forums, waar deskundige op bovengenoemde zaken, vragen stellen. Dit blijken vaak oneindig lange discussies te worden. Zo duidelijk is de regelgeving.

Als U gaat bouwen (aanbouw, verbouwing of nieuwbouw) wordt U dus geacht al deze regelgeving te kennen. Veel aannemers blijken deze regels en wetten ook niet te kennen.


Is het dan niet verstandig, in elk geval een deskundig bouwbedrijf en/of een goede architect in de arm te nemen?

De op wonenwonen.nl getoonde bedrijven zijn erkend als 5-sterrenspecialist, hebben verstand van zaken en helpen u graag.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist