Alles wat je moet weten over de warmtepomp

Verduurzaam je woning

Onze woningen moeten duurzamer worden, zodat we minder energie verbruiken. Dat komt het klimaat én onze portemonnee ten goede, zeker in een tijd met almaar stijgende energieprijzen. Een goede manier om je woning te verduurzamen is met een warmtepomp. Maar wat is een warmtepomp eigenlijk en is het ook geschikt voor jouw huis? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de warmtepomp.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en pompt dit naar binnen om een ruimte te verwarmen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit. Het is energiebesparend  en daarom een goed alternatief voor de cv-ketel, die op gas werkt en ook nog eens niet echt energiezuinig is. Warmtepompen zijn er in alle soorten en maten en kunnen zowel in je huis als buiten worden geïnstalleerd.

Soorten warmtepompen

Er zijn verschillende soorten warmtepompen: een lucht-lucht warmtepomp, een lucht-water warmtepomp, een bodem-water warmtepomp, een water-water warmtepomp en een hybride warmtepomp.

De lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp geeft warmte aan de lucht af. Deze soort warmtepomp is vooral geschikt voor gebruik in kleine ruimtes die geen verwarming hebben. Ze zijn relatief goedkoop en kunnen in de zomer ook worden gebruikt als airconditioning, om ruimtes af te koelen. De warmtepomp koelt dan het water voor de centrale verwarming. Dit afgekoelde water stroomt door de buizen van de radiatoren en absorbeert de warmte uit de woning. Die warmte gaat via de buitenunit naar buiten.

De lucht-lucht warmtepomp gebruikt warme ventilatielucht en levert daardoor ook bij koud weer een hoog rendement op. Je kunt een lucht-lucht warmtepomp installeren als je woning mechanische ventilatie heeft. Het is het goedkoopste type warmtepomp.

De lucht-water warmtepomp

De lucht-water warmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht, zelfs als het vriest. Deze warmte komt in een warmtewisselaar, die is gevuld met een koelmiddel. Dit koelmiddel verdampt en de damp wordt door een compressor samengedrukt, waardoor er energie vrijkomt. Deze energie wordt omgezet in warmte en afgegeven aan het water van de verwarmingsinstallatie.

Deze warmtepomp is geschikt voor woningen die goed geïsoleerd zijn. Veel huiseigenaren kiezen voor deze warmtepomp vanwege de relatief lage investeringskosten en de makkelijke en snelle installatie.

De bodem-water warmtepomp

Bij een bodem-water warmtepomp wordt de warmte via buizen in de grond naar boven gehaald. In deze buizen zit een koudemiddel dat de warmte opneemt. Deze warmte gaat vervolgens naar de verwarmingsketel. Deze warmtepomp heeft geen buitenunit.

Bodem-water warmtepompen zijn een vrij dure investering, maar ze leveren wel een hoog rendement op en kunnen je woning ook koelen, zonder dat dit veel stroom kost. Bij dit type warmtepomp wordt 30% van de aanschaf- en installatiekosten gesubsidieerd. De bodem-water warmtepomp kan zowel in bestaande bouw als nieuwbouw worden geïnstalleerd. Hij wordt het meest gebruikt bij grotere woningen. De Rijksoverheid stimuleert daarom het gebruik van aardwarmte. Lees hier meer.

De water-water warmtepomp

De water-water warmtepomp pompt warmte uit het grondwater. Om deze warmtepomp te installeren, moeten er twee putten worden geboord. Uit de ene put wordt de warmte naar boven gepompt. De andere put wordt gebruikt voor de afvoer van het afgekoelde water. Dit is een relatief duur type waterpomp en bovendien heb je meestal een vergunning nodig voor het boren naar water. Je kunt deze warmtepomp dus niet zomaar laten installeren.

Deze soort warmtepomp levert je ondanks de flinke investering wel het hoogste rendement op van alle soorten warmtepompen. Hij verbruikt namelijk weinig energie waardoor je flink kunt besparen op je energiekosten.

De hybride warmtepomp

De hybride warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht. Deze warmtepomp zorgt voor een groot deel van de benodigde warmte in je huis. Alleen als het buiten koud heel koud is - rond het vriespunt - moet je woning naast een hybride warmtepomp extra worden verwarmd met een cv-ketel.

Doordat deze warmtepomp meer warmte levert dan dat hij stroom verbruikt, kan hij je een flinke energiebesparing opleveren. Je bespaart namelijk wel 40 tot 60% op je gasverbruik per jaar. De hybride warmtepomp is met name geschikt voor volledig geïsoleerde woningen. Het is een relatief voordelige warmtepomp.

Subsidie voor een warmtepomp
Omdat warmtepompen een stuk minder energie verbruiken dan cv-ketels op gas, worden ze meestal gesubsidieerd door de overheid. Om een warmtepomp te laten installeren, is het wel verstandig om je woning eerst goed te isoleren. Laat je hier goed over adviseren. Misschien is jouw woning al geschikt voor een warmtepomp. Zo niet, dan kan je woning hier wellicht met enkele aanpassingen geschikt voor worden gemaakt. Op deze pagina van Milieu Centraal vind je meer informatie over subsidies.

Verzeker je warmtepomp met een opstalverzekering
Een warmtepomp is een dure investering, zelfs met subsidie. Bekijk daarom altijd of je opstalverzekering nog voldoet aan de nieuwe situatie zodra je warmtepomp is geplaatst. Een opstalverzekering dekt schade aan je huis en alles dat daaraan vastzit.

Met een opstalverzekering voorkom je dat je opdraait voor de kosten als je warmtepomp beschadigd raakt of onbruikbaar, of zelfs volledig verwoest wordt. Zoek online op opstalverzekering vergelijken voor de beste opstalverzekering.

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Gratis meer informatie over Bouwtrends?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist