Tuintips voor maart

Groene hagen


Hagen zorgen voor beschutting, privacy, breken de wind, zijn schuilplaats voor vogels, vormen een ideale levende achtergrond en verdelen de ruimte. Zowel in het landschap als in en om tuinen. Vroeger mochten hagen in veel gebieden maar zo hoog zijn dat de landheer er op z’n paard gezeten, overheen kon kijken. In grote delen van het platteland omgeven lage hagen op raamhoogte de percelen om vee buiten, maar het uitzicht vrij te houden. Bij onze oosterburen staan soms hoge, zogenaamde ‘sneeuwhagen’ rond de boerderijen. Buxushaagjes werden oorspronkelijk door monniken als rand rond hun kruidenperken gezet om konijnen te weren (die lusten geen Buxus). Hagen vormen de mooiste afscheiding die denkbaar is.

Groene achtergronden

Groen is de natuurlijke basiskleur in het landschap en in een tuin. Alle andere kleuren komen er perfect tegen uit. Een blauwe lucht, een rood pannendak, geel zand. Groen wijkt en is rustgevend. Dus wie ruimte en rust in zijn of haar tuin wil introduceren, kan niet zonder groen. En levend groen is het allermooist! Hagen vormen groene wanden, vlakken en lijnen waartegen en waarbinnen alles kan. Een strak geschoren, groene haag is altijd mooi, in iedere tuinstijl en overal. Goed gesnoeid hoeft een haag niet breder te zijn dan 30 cm.

 

u wilt tot wel 6 m hoog. Een heel fijne sfeer geeft de Portugese laurierkers (Prunus lusitanica) met glanzend blad aan iets rode steeltjes. Het blad is sierlijker dan van de ‘gewone’ laurierkers (Prunus laurocerasus). Ten slotte zijn diverse soorten wintergroene struikkamperfoelies (Lonicera) ook geschikt als lage haag. Voor de laagste haagjes is het palmboompje (Buxus) van oudsher geliefd (‘Rotundifolia’ is de meest gebruikte vorm) met als alternatief de bijna identieke Lonicera nitida. 

Hagen planten

Dat is werk voor twee man. Als de sleuf waarin geplant wordt, is gegraven en de grond in de sleuf is verbeterd, de planten er op de juiste onderlinge afstand naast leggen. Eén persoon zet de planten er stuk voor stuk rechtop in en houdt ze rechtop en in lijn, terwijl de tweede persoon de grond rond de wortels terugbrengt en aantrapt. Het aantal planten per strekkende meter varieert met de maat van 4 (bij al wat grotere  coniferen) tot wel 10 (bij Buxus). Plant een haag altijd zo dat de takken elkaar raken.

Tuintips voor maart

Er valt weer wat te doen in de tuin! Haal afgestorven materiaal weg bij de vaste planten, snoei dode ranken van de klimplanten af. Deze maand de struikrozen snoeien! Ook heesters die in de nazomer bloeien, nu snoeien als dat nodig lijkt. Misschien moet het gras al voor de eerste keer worden gemaaid. Groene aanslag wegspuiten. Het is tijd om te planten, planten te verzetten (naar een betere plek verpoten), de tuinmeubels uit de opslag te halen, compost te strooien. Haal ook het eerste onkruid even weg. Het natuurlijke buitenleven begint weer!

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist