Tuintips voor juli

Zuidelijke sferen om u heen


Een zinderende zomer, zingende krekels, zalig luieren en heel veel lange dagen buiten leven. Dat wordt werkelijkheid voor steeds meer mensen. In eigen tuin! Vreemde talen horen? Stap even buiten de deur. Exotisch uit eten? Bijna om de hoek. En net als in Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland, kunt u ook thuis gewoon met euro’s betalen. Haal het zuiden naar u toe. Verrukkelijke lavendel, steil groeiende, supersmalle coniferen, uitbundig bloeiende klimplanten. U kunt ze zo in het tuincentrum kopen. Het is er allemaal!! Schilder er zelf even de kleuren van Toscane bij of maak het Grieks blauw/wit. Ga lekker loungen onder uw eigen schaduwdoek, vraag uw partner om een heerlijk verkoelend drankje, maar omring u in ieder geval met de geuren, vormen en kleuren van weelderige, zuidelijke, zinnenprikkelende planten.

We noemen er vier

uiterst decoratieve druivensoorten zijn. Zoals Vitis amurensis en Vitis coignetiae, waarvan het blad in de herfst naar allerlei tinten karmijn, scharlaken en karmozijn verkleurt. Maar verwacht daarvan geen trossen druiven die aan de pergola boven uw hoofd zullen rijpen. Dan moet u echt een wijndruif hebben.

Passiflora Een (ook weer klimmende) passiebloem geeft misschien wel de meest exotische bloemen die er zijn. En ze zijn er behalve blauw (Passiflora caerulea)  ook in paars (‘Purple Haze’), ivoorwit (‘Constance Elliott’), violet (‘Eynsford Gem’) en nog veel meer tinten.

Yucca Palmlelies hebben blijvende groene bladrozetten. In de zomer vormen ze tot soms wel 1,5 m hoge pluimen vol roomwitte klokjesbloemen. Majestueus!

Moeten ze van de winter niet binnen staan?

Nee, alle genoemde soorten redden zich prima buiten. Aan de Hollandse en Vlaamse Méditerranée mag het ’s winters best een beetje vriezen. Dat doet het in Kroatië en Athene ook. Dat kunnen die planten wel hebben. Het enige dat wel eens een probleem wordt, is te langdurige nattigheid bij de wortels. Plant grote exoten daarom altijd iets verhoogd. Op een heuveltje of in een iets verhoogde border. Dan zakt het teveel aan water makkelijker weg en komen uw planten fluitend de winter door.

Tuintips voor juli

Geef uw rozen begin juli speciale rozenmest. Knip de uitgebloeide bloemen bij de doorbloeiers (rozen en eenjarigen) steeds weg. Plukt u bloemen uit eigen tuin, doe dat dan liefst ’s morgens vroeg (geldt ook voor grassen). Spuit luizen weg met een harde waterstraal. Stookt u ’s avonds een vuurkorf of tuinkachel, zet hem dan zo neer dat uw planten niet verschroeien. Geef ’s morgens vroeg of  ’s avonds water (minder verdampingsverlies). Maai bij droogte het gras wat minder kort, dan blijft het langer groen.

 

Een goed advies is goud waard

Alles voor een tevreden klant! Een erkend 5-sterrenspecialist wil u niet slechts een product of dienst verkopen, maar juist een fijne aankoopbeleving garanderen. Hierdoor weet u zeker dat u bij een winkel aanklopt waar de mensen tot het uiterste gaan om u 100% tevreden te stellen.

Vind uw 5-Sterrenspecialist

Een goed advies is goud waard

Wanneer u zeker wilt zijn van een goed advies, informeer dan bij een 5-sterrenspecialist.

Vind uw 5-Sterrenspecialist